Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
14 nov 2014 Nieuws

Geen versoepeling berekening boeterente

Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem, geeft in een Kamerbrief een reactie over de mogelijkheden van boetevrije herfinanciering in situaties die knellen en de uitkomst van eerder gevoerde gesprekken met banken over de vergoedingsrente bij het tussentijds openbreken van hypotheekrentecontracten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Klik hier voor Kamerbrief (Wordbestand, 4 pagina's)

Indien banken geen vergoedingsrente zouden mogen hanteren hebben banken aangegeven dat zij geen rentevastperiodes meer kunnen aanbieden. Klanten zullen immers de hypotheek willen herfinancieren als de marktrente daalt en vasthouden aan de afgesproken rente als de marktrente stijgt. Een rentevastperiode is in dat geval altijd ongunstig voor de bank.

Belang rentevaste periodes
Het belang van rentevastperiodes voor de Nederlandse hypotheekmarkt is groot. Rentevastperiodes dragen bij aan de stabiliteit op de hypotheekmarkt omdat het huishoudens minder kwetsbaar maakt voor plotselinge renteschommelingen en ook hypotheekverstrekkers zekerheid geeft voor een langere periode.

Huishoudens met een woning onder water
Bovenstaande laat uiteraard onverlet dat er hypotheeksituaties zijn waarbij de betalingsverplichting kan knellen en die mogelijk geadresseerd moet worden. Het gaat hierbij naar mijn mening echter niet om de grote groep huishoudens met een woning die momenteel onder water staan of een restschuld hebben. Huishoudens met een woning waarvan de verwachte verkoopprijs lager is dan de hypotheek, hoeven niet noodzakelijkerwijs in de problemen te komen. Zolang de consument geen wens heeft om de woning te verkopen, leidt dit immers niet tot een restschuld of  betalingsproblemen.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Dijsselbloem bereid met banken te praten over herfinfinancieringen hypotheken

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen heeft Dijsselbloem naar aanleiding van een oproep van de ChristenUnie aangegeven met banken in gesprek te gaan over de mogelijkheden van herfinancieringen van hypotheken bij probleemgevallen. Vanwege een hoge hypotheekrente is bij een herfinanciering naar een lagere hypotheekrente de boeterente vaak hoog.

Boeterente rekenmodel

Bereken de boeterente van een tussentijdse aflossing van een bestaande hypotheek.

Onvolledige inventarisatie komt hypotheekadviseur duur te staan

Kifid heeft in een uitspraak de hypotheekadviseur veroordeeld voor het vergoeden van annulerings- en taxatiekosten. In verband met het eventueel oversluiten van zijn hypothecaire geldlening heeft 'relatie A' zich tot zijn hypotheekadviseur gewend. De adviseur heeft een advies uitgebracht, waarin geen melding gedaan is van boeterente vanwege het aflossen van de bestaande hypothecaire geldlening.

Meegefinancierde boeterente, rente voor dit leningdeel aftrekbaar?

Een Fintool abonnee merkte het volgende op. Op de website van de belastingdienst staat het onderstaande. Zowel de eenmalig aftrekbare als de niet-aftrekbare eenmalige kosten kunt u meefinancieren in uw hypotheek of lening. De rente hierover is dan aftrekbaar. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/wat_is_aftrekbaar/eenmalig_aftrekbare_kosten/eenmalig_aftrekbare_kosten Dit is toch niet juist? De boeterente is toch alleen maar eenmalig fiscaal aftrekbaar en de rente daarover toch niet?

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 nov 2014

Laatst gewijzigd

14 nov 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.