Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 mrt 2014 Nieuws

Financieel risico hypotheekschuld eigenwoningbezitters toegenomen

Het CBS bericht dat ruim 1,4 miljoen huishoudens begin 2013 een 'onderwaterhypotheek' hadden. In 2012 was dit aantal nog 1,1 miljoen. Sinds het begin van de economische crisis eind 2008 is het aandeel huiseigenaren met onderwaarde bijna verdriedubbeld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Onderwaarde / Overwaarde
Bij ruim twee derde van de huishoudens met een woning met onderwaarde is de eigenaar jonger dan 45 jaar. Vaak is de woning vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Het zijn voornamelijk deze jongere huishoudens die bij (gedwongen) verkoop van de woning het risico lopen met een restschuld te blijven zitten.

Bij oudere huishoudens speelt dit nauwelijks. Begin 2013 had bijna 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld en was slechts bij 3 procent sprake van onderwaarde.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de verhoudingen tussen bruto of besteedbaar inkomen / hypotheekschulden / ratio's.

Bron: CBS

Lees ook…

Whitepaper 'Restschuld'

Fintool stelt regelmatig vragen aan de Kennisgroep Belastingen over onduidelijkheden in de wetgeving, of interpretaties van besluiten en antwoorden op kamervragen. Deze keer hebben wij een vraag gesteld over de mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek ingeval van restschuld (zonder dat de woning is verkocht). De conclusie die wij trokken op een 'nieuwe' mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek wordt door de Belastingdienst onderschreven. In onze whitepaper gaan wij hier uitgebreid op in.

NVB lanceert informatiepunt restschulden

Vandaag (10 februari) opent NVB-voorzitter Buijink samen met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst het NVB informatiepunt restschulden. Het informatiepunt is een interactieve website waar consumenten terecht kunnen met al hun vragen over restschulden.

NHG dekt minder vaak restschuld

Op basis van een onderzoek van het consumentenprogramma Tros Radar is het percentage afwijzingen voor het betalen van een restschuld met 10 procent gestegen.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.