De eerste ervaringen met de implementatie: technische problemen
De invoering van de examenbank is veelomvattend en betekent voor de vele betrokken organisaties en instanties een grote verandering. Bij aanvang bleken enkele technische specificaties richting exameninstituten nog geactualiseerd te moeten worden, maar de applicatie van de Centrale Examenbank functioneert vanaf de start stabiel.
Commentaar op de vragen
Het College heeft kennis genomen van de eerste ervaringen van examinandi. Op de inhoud en vormgeving van een aantal vragen is commentaar geleverd. Er wordt gesuggereerd dat de vragen onvoldoende aansluiten bij de praktijk en dat de slagingspercentages voor examens laag liggen. Wij hechten eraan e.e.a. te verduidelijken.
Bedacht moet worden dat bij alle vakbekwaamheidsmodules de elementen “vaardigheden” en “professioneel gedrag” zijn toegevoegd zodat daadwerkelijk kan worden getoetst of een adviseur de opgedane kennis in de praktijk kan toepassen. Deze verandering in benadering vergt gewenning. Uiteraard doet het CDFD er alles aan om de kwaliteit van de inhoud van de Centrale Examenbank en de aansluiting bij de praktijk te borgen. De vragen in de examenbank heeft het CDFD via een aanbesteding laten ontwerpen door in de praktijk werkzame materiedeskundigen van een gerenommeerd exameninstituut. Voorts heeft het CDFD de kwaliteit beoordeeld door inschakeling van materiedeskundige beoordelaars met achtergronden binnen de financiële sector. Desalniettemin blijkt een beperkt aantal vragen toch niet aan de kwaliteitsmaatstaven te voldoen: deze worden gerepareerd en als dat niet mogelijk is verwijderd. Voor de bepaling van de uitslag van individuele kandidaten worden deze vragen niet meegerekend.
Altijd eerst een voorlopige uitslag
Alle kandidaten die tot nu toe examen hebben gedaan hebben een voorlopige uitslag ontvangen. Er is dus op dit moment (15 maart 2014) nog voor geen enkele kandidaat een einduitslag vastgesteld. De voorlopigheid is nadrukkelijk ingebouwd omdat bij een nieuwe examendatabank de kwaliteit van de vragen ook nog in de praktijk moet worden getoetst. Gebleken is dat een klein aantal vragen niet voldoet aan de kwaliteitseisen die gelden voor de inhoud van de examenbank. Die vragen worden aangepast (of als dat niet mogelijk is verwijderd uit de database) hetgeen leidt tot een bijstelling van de score bij degenen die een voorlopige uitslag hebben ontvangen. Dit kan leiden tot bijstelling van een voorlopige uitslag (geslaagd/niet geslaagd). Kandidaten kunnen dus niet zakken als gevolg van vragen van onvoldoende kwaliteit. Mogelijke onvolkomenheden in vragen zijn juist de reden om te werken met een “voorlopige” en een “definitieve” uitslag.
Wij verwachten de eerste definitieve uitslagen te kunnen publiceren 6 tot 8 weken na de afname van het examen. Dat betekent dat de eerste uitslagen in de derde of vierde week van maart beschikbaar zullen komen. Dit proces is in de beleidsregels van het CDFD vastgelegd.
Monitoring operationele knelpunten
Op dit moment heeft een beperkt aantal examens plaatsgevonden, slechts een paar honderd van de enkele honderdduizenden die voor de komende drie jaar aan de orde zijn. De afgenomen examens worden in deze beginfase in het kader van kwaliteitsborging gemonitord om onregelmatigheden (technisch en inhoudelijk) op het spoor te komen en eventuele problemen of onvolkomenheden op te lossen. In dat kader wordt ook periodiek met de exameninstellingen overlegd over eventuele (operationele) knelpunten.
Bron: CDFD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99