MijnFintool

Nieuws

Energiebesparing door nieuwe slimme energiemeters

Op 1 januari 2012 is de zogenoemde kleinschalige aanbieding van de slimme energiemeter gestart. Dit is de eerste fase op weg naar een slimme meter voor elke kleinverbruiker in Nederland. In opdracht van de minister van Economische Zaken rapporteert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de uitrol van de slimme meter.

Klik hier voor de eindrapportage van de monitoring van ACM over 2012 en 2013. Deze eindrapportage is op 10 maart 2014 door de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wat zijn de kernpunten uit het ACM-rapport?

  • De introductie van de slimme (digitale) energiemeter verloopt goed
  • Consumenten zijn tevreden over de plaatsing en over de rol van de netbeheerders
  • Er zijn geen belemmeringen om de introductie van de slimme meter verder te intensiveren
  • De besparingsmogelijkheden van de slimme meter worden nu nog onvoldoende benut
  • Opvoeren van het tempo van de introductie is nodig om het aanbod van energiebesparingsdiensten te vergroten
  • Netbeheerders moeten plaatsingsinformatie beschikbaar stellen

 

Wisselen van leverancier makkelijker
De slimme digitale meter is nodig om ons elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op en leveren stroom die ze niet gebruiken terug aan het net. De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen. Door de slimme meter hoeven ook geen meterstanden te worden doorgegeven en wordt het wisselen van leverancier makkelijker.

Geen belemmeringen voor landelijke introductie
Sinds 2012 hebben netbeheerders al 600.000 oude energiemeters vervangen door de nieuwe slimme meters. Tijdens deze proefperiode is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzocht hoe deze introductie verliep en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van energiebesparing. Uit de evaluaties blijkt nu dat er geen belemmeringen zijn voor een landelijke introductie van de slimme meter.

Betere informatie voor consumenten
Uit het advies blijkt wel dat consumenten betere informatie moeten krijgen zodat ze de mogelijkheden voor energiebesparing beter kunnen benutten. Ook blijkt dat netbeheerders en bedrijven die energiediensten leveren, beter moeten gaan samenwerken om mobiele apps of informatiedisplays te ontwikkelen die de besparing inzichtelijk maken voor de consument.

 

Bijlagen
TNO-rapport risicoanalyse slimme meter 12 november 2012

Besluit

Bron: Rijksoverheid / ACM

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 mrt 2014

Laatst gewijzigd

11 mrt 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1