Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
5 mrt 2014 Nieuws

DigiD-activeringscodes in risicogebieden thuisbezorgd

Als extra maatregel voor het tegengaan van fraude met DigiD heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat de activeringscodes voor DigiD per koerier thuisbezorgd worden bij mensen die in zogenaamde risicogebieden wonen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In deze gebieden zijn signalen bekend over criminelen die uit de post persoonlijke gegevens zoals een geboortedatum en Burgerservicenummer (BSN) achterhalen en uiteindelijk activeringscodes van DigiD onderscheppen. De minister beoogt met deze maatregel burgers beter te beschermen tegen pogingen van identiteitsfraude.

Risicogebieden
In Amsterdam Zuid-Oost en Groningen lopen politieonderzoeken naar fraudepogingen met DigiD. Criminelen stalen eerst uit de post persoonlijke gegevens van mensen, waarmee zij een DigiD konden aanvragen. Zodra de activeringscode voor DigiD werd thuisgestuurd, haalden criminelen deze ook uit de post. Beide gevallen zijn snel opgemerkt door de Belastingdienst en Logius heeft de DigiD's waarmee is geprobeerd te frauderen direct geblokkeerd. Vervolgens is er meteen contact gelegd met uitvoeringsorganisaties zoals de SVB, UWV en DUO. Amsterdam Zuid-Oost en Groningen zijn twee van de risicogebieden waar voortaan DigiD-activeringscodes worden thuisbezorgd middels een koeriersdienst. De risicogebieden zijn gedefinieerd op basis van de eerste vier cijfers van de postcode. Zodra er meerdere signalen bekend zijn worden de risicogebieden uitgebreid.

Verdere versterking
Naast de maatregelen voor deze risicogebieden heeft de minister beleid ingezet om de wachtwoorden van DigiD te versterken. Sinds 1 januari 2014 is dat gebeurd voor nieuwe gebruikers en per mei wordt dat beleid ook ingevoerd voor bestaande gebruikers. Daarnaast heeft de minister opdracht geven voor de middellange termijn verbeteringen voor verdere versterking van DigiD door te voeren, zoals afgifte van activeringscodes in persoon of via balie-uitgiften.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Paspoort twee keer zo lang geldig, ID-kaart zonder vingerafdrukken

Sinds 20 januari 2014 worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden dan nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier. Zondag 9 maart 2014 worden de paspoorten en identiteitskaarten met een geldigheidsduur van tien jaar voor volwassenen ingevoerd. Op dit moment is een paspoort vijf jaar geldig.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 mrt 2014

Laatst gewijzigd

5 mrt 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.