Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 aug 2012 Nieuws

Grotere kans op waterschade

De kans op woonhuisschade is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2003 liep een woningeigenaar nog vijf procent kans op een opstalschade; in 2011 is dat gestegen naar 9,5 procent. De toename komt vooral door een sterke stijging van het aantal waterschaden. Dat meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) in het blad ‘Verzekerd!’.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

De kans op schade door brand, bliksem, explosies en diefstal is de afgelopen jaren gestegen, maar veel minder sterk dan de kans op waterschadeclaims. Uit CVS-cijfers blijkt dat in de periode 2002 tot 2011 sprake is van een structurele jaarlijkse toename van het aantal waterschadeclaims. Zo kwam in 2007 gemiddeld nog één waterschadeclaim binnen per 45 opstalverzekeringen; in 2011 was dat één op de 25. Er zijn niet alleen meer waterschaden, het schadebedrag neemt ook per claim toe: in 2007 nog 1.519 euro; vorig jaar 1.636 euro.

 

Opstalschade door water wordt het vaakst veroorzaakt door waterleidingproblemen. Volgens het CVS komt dat soort problemen meer voor door het toenemende gebruik van nieuwe technieken in nieuwbouwwoningen, zoals knelkoppelingen. Als deze koppelingen bij de aanleg niet goed worden aangeknepen, is de kans groot dat de koppelingen binnen enkele jaren gaan lekken met een leidingbreuk tot gevolg.

 

Naast waterleidingproblemen speelt ook het veranderende klimaat een rol. Dat komt vooral door de toegenomen intensiteit van buien. “Valt er binnen korte tijd een flinke hoeveelheid millimeters, dan kunnen dakgoten en rioleringen die enorme hoeveelheid water simpelweg niet verwerken, zoals we deze zomer weer zagen met een aantal zeer heftige lokale buien. Uit KNMI-gegevens blijkt dat juist de intensiteit van buien de afgelopen jaren is toegenomen, dus de link met het toenemende aantal waterschaden is dan snel gelegd.” Overigens vormen waterschaden maar een beperkt deel van opstalclaims. Of meer waterschaden tot hogere premies leiden, is moeilijk te zeggen, want ook andere factoren (zoals indexatie, welvaarts- en daarmee waardestijging) zijn daarop van invloed.

 

Bron: Verzekerd!

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.