Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 aug 2012 Nieuws

SNS: eerst sparen, dan huis kopen

In het NOS journaal Radio 1 van 27 augustus jl. pleit SNS bank-directeur Ernst-Jan Boers voor “Eerst sparen, dan pas kopen”. Hierdoor kan de woningmarkt weer op gang gebracht worden. 10 tot 20 procent van de koopsom zou via een systeem voor bouwsparen bij het aangaan van een hypotheeklening moeten worden ingebracht. "Dat levert een fundamenteel gezondere situatie op," aldus Boers in het NOS Radio 1-journaal.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Hoge hypotheekleningen

Politiek en toezichthouders zien het als een steeds groter probleem dat Nederlanders opgezadeld zitten met hoge hypotheekleningen, terwijl de huizenprijzen dalen. Boers wil dit met zijn aanpak veranderen. De overheid zou dit kunnen stimuleren door mensen fiscaal gunstig te laten sparen voor de aankoop van een huis. Ook voor starters zou dit systeem uiteindelijk beter zijn, zegt Boers. "Zij komen nu bijna helemaal niet meer aan een woning."

Volgens de SNS-directeur is er best ruimte bij mensen om eigen geld in te brengen. "85 procent van de Nederlanders spaart, maar 10 procent spaart voor een huis. Terwijl de aanschaf van een huis toch de belangrijkste van je leven is. We moeten dus anders gaan sparen."

 

Zilvervloot

Boers schat dat het zo'n 4 tot 5 jaar duurt voordat mensen genoeg geld bij elkaar hebben om een huis te kopen. Daarnaast wil SNS de Zilvervloot opnieuw introduceren. Dit systeem werd in de jaren 50 door de overheid geintroduceerd om het sparen onder jongeren te stimuleren. Zij kregen hierbij een premie van 10 procent op hun inleg. Ook het CDA pleit voor een herintroductie van het Zilvervloot-sparen.

 

Vereniging Eigen Huis

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil al langer dat mensen eigen geld inbrengen bij het kopen van een huis. "Nederland is internationaal gezien een buitenbeentje. In het buitenland is het normaal om eigen geld in te brengen," zegt woordvoerder Hans André de la Porte. "Voordeel is dat het mensen minder kwetsbaar maakt als de huizenprijzen dalen. Dan maak je nog steeds verlies als huizenbezitter, maar je hebt niet langer een heel hoge schuld die je blijft achtervolgen."

Ook de VEH pleit ervoor dat de overheid vooraf sparen stimuleert. Het zou wel lang duren voordat een dergelijke omslag op de woningmarkt is bereikt, verwacht André de la Porte. "Mensen moeten eerst genoeg geld sparen."

 

Bron: NOS

Lees ook…

Wetsvoorstel voor terugkeer van Zilvervlootsparen

Het CDA en de ChristenUnie willen vandaag een wetsvoorstel indienen om het Zilvervlootsparen opnieuw in te voeren. Het doel is kinderen weer sparen te leren.

Uw mening

 
Edwin Bond
28 aug 2012
Juist een prima advies!! De huidige financieringsmogelijkheden worden door een groot deel van de jeugd juist gebruikt als vrijbrief om al het inkomen te consumeren. En een veilige buffer bij elkaar sparen is altijd nog beter dan alles consumeren, op hoop van zegen dat je huis niet in waarde daalt. Komt bij dat SNS en CDA/CU juist adviseren om sparen fiscaal te stimuleren en het dus aantrekkelijker te maken.

En een boerenslimheid is altijd nog: de beste hypotheek is geen hypotheek. Lenen en achteraf terugbetalen is duurder en risicovoller.
 
Ruud van Kampen
28 aug 2012
Zolang sparen minder oplevert dan de inflatie, blijft dit een dom advies. lenen en achter terugbetalen verkleint de kostprijs en zorgt voor toegang voor iedereen. Nu zal een deel van de bevolking nooit meer kunnen kopen, terwijl dat probleem was opgelost! Ik snap echt niet, waarom een lening van 20.000 euro op een auto wel mag, maar 20.000 risico bij een woningaankoop niet...
 
Reageren? Graag eerst inloggen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 aug 2012

Laatst gewijzigd

28 aug 2012

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.