In 2010 werkten er nog 279.000 mensen in de financiële sector. Halverwege dit jaar waren dat er nog 265.000. Omgerekend verdwenen er elke dag 25 banen in de financiële sector.
Volgens topbestuurders in de financiële sector zal er de komende jaren nog veel werkgelegenheid verloren gaan. Wie wel kan blijven werken, krijgt waarschijnlijk minder goede arbeidsvoorwaarden.
Voor een deel heeft het banenverlies te maken met de veranderende manier van bankieren. Dor online bankieren zijn veel banen overbodig en verdwijnen er de komende jaren nog eens duizenden banen.
Banken en verzekeraars ontkomen er niet aan te snijden in hun personeelsbestand. Consumenten maken minder gebruik van hun producten en diensten. Toezichthouders stellen strengere eisen en een aantal banken en verzekeraars moet nog staatssteun terugbetalen.
ASR-topman Jos Baeten zegt dat bij zijn bedrijf sinds 2009 tien procent van alle banen is geschrapt. “Wij kijken iedere dag waar we het met minder en zuiniger kunnen doen en daar gaan we mee door.” Baeten beknibbelt daarbij waar mogelijk ook op de arbeidsvoorwaarden. Ook in de nieuwe cao zit een aantal versoberingen.
Ook SNS-topman Ronald Latenstein wil versoberen. “Wij willen een fundamentele herbezinning op het loongebouw van SNS Reaal.” De salarissen en aanvullende arbeidsvoorwaarden in de financiële sector zouden ver uit de pas lopen met die in andere sectoren. Latenstein overlegt daarom met de vakbonden over een nieuwe cao. Inzet daarbij is een verlaging van de totale loonkosten van circa 10 procent.
In tegenstelling tot de markt, trekken rechtsbijstandverzekeraars juist mensen aan. Zij beleven topdrukte door met name arbeidsrecht- en ontslagzaken als gevolg van de crisis.
Bronnen: FD / RTLZ, 18-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99