Vier bankiers en promotieclub Holland Financial Centre waarschuwden voor de negatieve gevolgen van een dergelijke splitsing. De economie en het bedrijfsleven zullen er hinder van ondervinden, met name ondernemingen die zakendoen met het buitenland, banktarieven zullen stijgen terwijl de risico’s van bankieren gewoon blijven bestaan. Buitenlandse concurrenten zullen specialistische dienstverlening aan Nederlandse bedrijven kapen, zo vrezen de bankiers.
De bankensector was vertegenwoordigd door de bestuursvoorzitters van ING (Jan Hommen), Rabobank (Piet Moerland), Van Lanschot (Floris Deckers), Triodos Bank (Peter Blom) en ex-SNS baas Sjoerd van Keulen, die nu voorzitter is van promotieclub Holland Financial Centre.
Blom van Triodos Bank is de enige bankier die duidelijk stelt dat Nederlandse banken hun activiteiten moeten inperken, al zei hij dat verder onderzoek nodig is om te bepalen welke activiteiten dat moeten zijn.
De andere bankiers vinden dat de hogere kapitaaleisen (Bazel 3), de nieuwe Interventiewet, een voorgefinancierd depositogarantiestelsel en het afstoten van risicovolle activiteiten eigenlijk wel genoeg is. De aanstaande bankenbelasting, nog meer zware regels en splitsing zien zij niet zitten.
Voor het rigoureus afsplitsen lijkt geen meerderheid te vinden in de Tweede Kamer. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn wel in meerdere of mindere mate voor het beschermen van bankonderdelen zonder welke de economie niet kan draaien, ook wel ringfencing genoemd. Daarbij moet worden gedacht aan het betalingsverkeer, sparen en kredietverstrekking aan consumenten en bedrijven.
SP en PVV zijn voor een splitsing van de banken, zoals ook de onderzoekscommissie De Wit voorstelt. Ook lijken alle partijen voorstander om banken voortaan te verbieden om op de beurs te handelen met geld van de bank of zijn klanten, het zogeheten proprietary trading.
De hoorzitting van gisteren dient als voorbereiding op overleg tussen Kamer en minister van Financiën De Jager. Volgende week overlegt de Kamer met de minister over een aantal wetaanpassingen. De wetswijzigingen gaan o.a. over ingrijpen bij noodlijdende banken, betere financiële verslaglegging, strenger toezicht op banken en een bonusverbod voor banken en verzekeraars die staatssteun ontvangen. Over twee weken stemt de Tweede Kamer over deze wetsvoorstellen.
Bron: FD, 01-02-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99