Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
10 sep 2010 Nieuws

Vroege inzet verzekeringsarts helpt

De deskundigheid van verzekeringsartsen moet meer worden benut om definitieve uitval van zieke werknemers te voorkomen. Door de sociaal medische beoordeling van mensen die niet of minder kunnen werken in een vroegtijdig stadium te laten plaatsvinden, wordt de kans op een succesvolle re-integratie groter. Dit is de algemene conclusie van het UWV-congres 'Sociaal medisch beoordelen anders bekeken', dat gisteren is gehouden. De conclusie wordt ondersteund door een peiling onder de congresgangers. Hieruit blijkt dat bijna acht op de tien (congresgangers) een intensievere kennisuitwisseling wil tussen de eerste en tweedelijns gezondheidszorg en verzekeringsartsen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


Rol verzekeringsmedicus
Op het congres waren onder meer vertegenwoordigers van re-integratiebedrijven, gemeenten, verzekeraars, kennisinstituten, arbodiensten, ministeries aanwezig. Tijdens het congres voert UWV een discussie over een grotere en zichtbare rol van de verzekeringsgeneeskundige gedurende het ziekteproces van werknemers. Huisartsen en specialisten zouden meer gebruik moeten maken van de expertise van verzekeringsartsen op het gebied van werk en gezondheid.

Professionalisering
In de afgelopen jaren is veel vooruitgang geboekt met de professionalisering van de verzekeringsgeneeskunde. Er is in het vakgebied erg veel kennis beschikbaar over ziekte en gezondheid in relatie tot werk. Een verzekeringsarts in 2010 weet inmiddels veel meer over de relatie tussen ziekte en werk dan tien jaar geleden. In de praktijk wordt deze expertise echter nauwelijks benut. Driekwart van de aanwezigen is het dan ook eens met de stelling dat een betere inzet van de deskundigheid van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige nodig is om een duurzame arbeidsparticipatie te bevorderen. Zes op de tien congresgangers vinden dat de sociaal medische beoordeling een vast onderdeel moet zijn van het aanvragen van een bijstandsuitkering.

Rol van werkgevers
Ruim 80 procent van de aanwezigen vindt dat werkgevers zich meer moeten inspannen om ziekte en uitval te voorkomen. Aysel Erbudak, voorzitter Raad van Bestuur, Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam, benadrukte het belang van een snelle re-integratie in de eerste periode van het ziekteverzuim. “Het is van groot belang om in de eerste vier tot zes weken van het ziekteverzuim de werknemer uit de gevarenzone te halen. Wij doen er alles aan om een snelle re-integratie te bevorderen, want wij hebben ervaren dat werken juist helend kan zijn.”

Bron: UWV, 10-09-2010
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 sep 2010

Laatst gewijzigd

10 sep 2010

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.