Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
11 aug 2010 Nieuws

NVB: Hypotheekrente laag

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat de Nederlandse hypotheekmarkt concurrerend is. Diverse studies tonen dit aan, volgens NVB.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

“Op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn tientallen spelers actief. De praktijk wijst uit dat de Nederlandse markt gemakkelijk toegankelijk is voor buitenlandse aanbieders. Deze sterke mate van concurrentie vertaalt zich in de hypotheekrente die lager is dan ooit en recentelijk nog is gedaald. Een vergelijking van de Nederlandse rente met het buitenland gaat niet op omdat allerlei omstandigheden verschillen. Zo kiezen Nederlanders doorgaans voor langere perioden waarin de rente vaststaat; niet alleen heeft dit een hogere prijs, het betekent ook dat rentedalingen niet direct doorvertaald worden. Verder zijn de spaartarieven in Duitsland ook lager dan in Nederland.”
 
De Nederlandse Vereniging van Banken is het niet eens met de kritiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek op de hypotheekmarges. Deze cijfers en de analyse die daarin worden genoemd zijn overigens nog niet officieel gepubliceerd. De suggestie van de Vereniging Eigen Huis dat banken prijzen of gedrag onderling zouden afstemmen, werpt de NVB verre van zich.
 
“Er is geen sprake van dat banken rentevoordelen die zij zelf kunnen behalen op de kapitaalmarkt niet doorberekenen in de hypotheekrente. Banken moeten zelf ook risico-opslagen betalen voor het geld dat ze aantrekken. Verder zijn goedkope financieringsbronnen zoals securitisatie door de crisis opgedroogd. Banken moeten weer terugvallen op traditionele financieringsmethoden; ook dit heeft een prijs. De marges die banken behalen op hypotheken hebben inmiddels meer normale waarden bereikt na jarenlang – mede door de crisis – slecht te zijn geweest.”
 
Bron: NVB, 10-08-2010

Uw mening

 
11 aug 2010
Het is wel opvallend dat de winsten van de banken in een korte termijn is toegenomen.

Als dat niet over de rug van de consument gaat, zou het dan over de rug van de adviseur gaan door het
wegvallen van de bonusregelingen?

Wanneer geven de banken ook duidelijk inzicht over hun verdiensten, of blijft dit onder het bankgeheim
vallen?

Het is een open markt, zij het dat de aanbieder de regels bepalen en hun eigen verdiensten niet hoeven
te verantwoorden.


 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 aug 2010

Laatst gewijzigd

11 aug 2010

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.