De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft na overleg met het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een deel van de Nederlandse pensioenverzekeraars opgeroepen extra aandacht te besteden aan de belangen van pensioendeelnemers met een beschikbare premieregeling.
Pensioenverzekeraars moeten in het licht van de omstandigheden op de financiële markten extra alert zijn bij het vormgeven van hun zorgplicht.
Er zijn in Nederland honderdduizenden deelnemers aan een pensioenregeling met een zogenaamde beschikbare premieregeling. Deelnemers aan die regelingen maken zelf beleggingskeuzes voor hun pensioen. Door de kredietcrisis en de sterk gedaalde beurskoersen is de waarde van hun pensioenbelegging ook gedaald. Deze waardedaling is minder erg naarmate de deelnemer meer voor de lange termijn kan beleggen.
De pensioenwetgeving schrijft echter voor dat de uitvoerder van deze soort pensioenregelingen uiterlijk 1 januari 2009 de belegging van die deelnemers moet hebben omgezet in een beleggingsplan. Dit voorschrift vloeit voort uit de zorgplicht. Het spreiden van risico’s en het afbouwen van met name koersrisico’s van aandelen naarmate de pensioendatum nadert maken deel uit van zo’n beleggingsplan. De bedoeling hiervan is dat de portefeuille op pensioendatum zo veilig mogelijk is samengesteld.
De AFM vraagt in een brief aan verzekeraars aandacht voor de omstandigheden waarin deelnemers aan dit type pensioenregeling verkeren. Als de verzekeraar hun bestaande belegging (gedeeltelijk) zou verkopen zou de deelnemer (gedeeltelijk) zijn verlies nemen. Dit kan voor (een deel van) de deelnemers een onwenselijke uitkomst zijn. De AFM roept de verzekeraars daarom op na te denken over alternatieven, bijvoorbeeld het uitstellen van omzetting. Ook het niet omzetten van de tot nu toe opgebouwde belegging van behoort tot de mogelijkheden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.