Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 jun 2010 Nieuws

Geen BKR-registratie bij kleine betalingsachterstand

Creditcardmaatschappijen en andere financiële instellingen mogen klanten met een kleine betalingachterstand niet zomaar aanmelden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Die registratie heeft onevenredig veel nadelige gevolgen voor mensen en is daarom in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Tot deze uitspraak komt het Gerechtshof in Arnhem in een zaak tussen Comfort Card - tegenwoordig Santander Consumer Finance - en een inwoner van Amsterdam die vanwege een betalingsachterstand van 20 euro bij het BKR geregistreerd kwam te staan. Daardoor kon hij geen hypotheek meer krijgen. Pas toen Santander de registratie vorig jaar juni op last van de Utrechtse rechtbank liet schrappen, kon hij een hypotheek afsluiten. Santander ging in beroep tegen dat vonnis, maar moest ook voor het gerechtshof bakzeil halen. De Amsterdammer kreeg in de zaak hulp van Joost Mengerink van RegistratieVrij.nl, dat mensen helpt van hun status als wanbetaler af te komen. Sinds de start in 2008 heeft RegistratieVrij al meer dan 200 mensen van hun registratie af geholpen.

 
Zijn cliënt loste negen jaar lang netjes af op zijn krediet bij Comfort Card. Toen hij verhuisde liep hij zonder het te weten een betalingsachterstand van 20 euro op. Aanmaningen kwamen niet aan en Comfort Card eiste daarop het hele krediet van 315 euro op. Volgens Santander was het bedrijf daarna verplicht de openstaande schuld bij het BKR te melden. Het Gerechtshof bestrijdt dat. De schuldeiser moet volgens het Hof een afweging maken tussen de hoogte van de schuld en de inbreuk op de privacy en de belangen van de schuldenaar. Santander is daarin onzorgvuldig geweest en de registratie bij het BKR was buitenproportioneel. Ook al omdat de man daarvoor negen jaar lang netjes had afgelost. Een goede afweging weegt volgens de rechters zwaarder dan de regels die het BKR hanteert.
 
Volgens Mengerink is de uitspraak van het Hof belangrijk in andere zaken die spelen rond het BKR. Veel mensen die bij hem aankloppen hebben vanwege een kleine achterstand een BKR-registratie gekregen, bijvoorbeeld vanwege een telefoonabonnement. Daardoor staan ze vijf jaar geregistreerd en kunnen in die periode geen krediet of hypotheek krijgen. ,,Deze uitspraak betekent dat het BKR en financiële instellingen hun beleid moeten aanpassen en mensen niet zomaar voor elk bedrag mogen laten registreren als wanbetaler,” stelt Mengerink.
 

Bron: Eufin / registratievrij.nl, 18-06-2010

Uw mening

 
19 jun 2010
Ik ben blij dat er nu eens succes geboekt gaat worden, hoe vaak heb ik het niet gehad dat een
hypotheekverstrekking moeilijk ging vanwege een a codering telefoonkrediet. Als financieel adviseur
probeer je relaties te helpen, maar tevergeefs, je komt er niet doorheen om het te laten corrigeren. Ik heb
goede ervaringen met registratievrij.nl. Ik adviseer ook om relaties daar op te wijzen met zo'n probleem. E.
Gorgen Fides Financieel Advies
 
18 jun 2010
nu nog de tc coderingen, die raken ook kant nog wal!
 
18 jun 2010
Complimenten aan Joost Mengerink van RegistratieVrij.nl. Vaak is een aantekening bij het BKR terecht maar
soms ook niet zoals hier. Dit biedt ook perspectief voor een hoop andere mensen. Robert Koppe, Koppe
Hypotheken en Verzekeringen
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

18 jun 2010

Laatst gewijzigd

18 jun 2010

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.