Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 feb 2010 Nieuws

AFM constateert geen verbetering self assessment

Financieel dienstverleners moeten vrijwel net zoveel verbeteringen doorvoeren als vorig jaar. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse self assessment.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


Ruim 1.300 financieel dienstverleners - die niet deelnemen aan de StFD – moesten het self assessment 2009 invullen. Inmiddels heeft de AFM de adviseurs en bemiddelaars geïnformeerd over de individuele verbeterpunten. Het percentage retour ontvangen self assessments is gestegen van 90 naar 92 procent. In 5 procent van het totaal was het invullen van het self assessment niet meer nodig als gevolg van verzoek tot intrekking van vergunning of faillissement.

De belangrijkste verbeterpunten uit het AFM self assessment vindt u hieronder.

1 op 5 wijkt af van GHF normen
In 2008 heeft 21 procent van de respondenten een of meer hypotheken afgesloten die meer dan 5 procent afweek van de GHF normen.

1 op 3 ZZP’ers voldoet niet aan PE-verplichtingen
1 op de 3 ZZP’ers voldeed nog niet aan zijn PE-verplichtingen en 1 op de 7 niet-ZZP’ers had ten tijde van het invullen van het self assessment nog niet voldaan aan deze verplichtingen. Redenen: ontbrekende kennis over de PE-vereisten, de kosten die aan het behalen van de PE verbonden zijn en de beperkte tijd om PE te volgen. De AFM gaat actief controleren op het bezit van de PE verplichting.

Vrijwel iedereen helder over provisies
94 procent van de dienstverleners is transparant over provisies. De rest is om onduidelijke redenen niet transparant over de hoogte van de provisie. De AFM zal in haar toezicht op provisies in 2010 hier extra aandacht aan besteden en zal gericht onderzoek hiernaar doen.

1 op 2 voldoet niet aan dvd-eisen
1 op de 12 is niet op de hoogte van de inhoud en de gevolgen voor zijn onderneming van het dienstverleningsdocument, en 1 op de 6 is slechts ten dele op de hoogte. In de helft van de gevallen is het dvd onvolledig. 1 op de 4 van de respondenten werkt niet met een dvd.

1 op 7 staat rood
1 op de 7 had eind 2008 geen positief eigen vermogen en 2 procent beschikt niet over voldoende liquide middelen.

1 op 3 overtreedt wettelijke meldingsplicht
1 op de 3 van de partijen waarbij één of meerdere meldingsplichtige incidenten heeft plaatsgevonden, heeft deze niet (allemaal) bij de AFM gemeld.

Onvoldoende controle vergunning onderbemiddelaars
Slechts 63 procent controleert of een onderbemiddelaar beschikt over een juiste vergunning. Als blijkt dat de vergunning van de onderbemiddelaar niet in orde is, beëindigt 90 procent de samenwerking.

Bron: AFM, 12-02-2010
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 feb 2010

Laatst gewijzigd

15 feb 2010

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.