Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 feb 2010 Nieuws

Ombudsman stelt ZZP’ers in gelijk

Uitkeringsinstantie UWV heeft zelfstandigen die vanuit een uitkering een eigen zaak begonnen, ten onrechte beboet. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in zijn rapport.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


De duizenden zzp’ers die door het UWV van fraude werden beschuldigd en hoge boetes kregen opgelegd, zijn dan ‘disproportioneel’ hard aangepakt en moeten gecompenseerd worden, aldus de Nationale Ombudsman. De ombudsman onderzocht de miscommunicatie rondom de zelfstandigenregeling van het UWV.

Binnen die regeling konden mensen met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf beginnen. De gewerkte uren werden vervolgens in mindering gebracht op de uitkering. Het ging mis bij de interpretatie van het begrip ‘gewerkt uur’: veel starters gaven alleen hun gedeclareerde uren op, terwijl ze álle gewerkte uren hadden moeten opgeven. Het gevolg was dat bijna 3.000 startende ondernemers door het UWV werden beticht van fraude. Zij werden strafrechterlijk vervolgd en kregen boetes van duizenden euro’s opgelegd. In totaal ging het om 30 miljoen euro aan ‘terugvorderingen’.

FNV Zelfstandigen noemt het rapport van de Ombudsman “snoeihard” en wil dat de getroffen zzp’ers zo snel mogelijk worden gecompenseerd. Zij moeten hun geld terugkrijgen en degenen die hier een strafblad aan hebben overgehouden moeten gratie krijgen. In zijn aanbevelingen stelt ombudsman Alex Brenninkmeijer grotendeels hetzelfde voor. Hij had in overleg met het UWV met “praktische oplossingen” willen komen voor de getroffen zzp’ers, maar dat is niet gelukt omdat het UWV hierover geen afspraken wilde maken.

Het UWV wil geen commentaar geven op de kritiek. “Het rapport ligt nu bij Sociale Zaken”, aldus een woordvoerder. “Het is aan de minister om er iets mee te doen.” In een eerste reactie zegt minister Donner van Sociale Zaken het onderzoek serieus te nemen en op korte termijn met een standpunt te komen.

Bronnen: NRC, Nationale Ombudsman, 09-02-2010
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 feb 2010

Laatst gewijzigd

9 feb 2010

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.