MijnFintool

Nieuws

Premiestijging zorgpolis OK bij ongezonde leefstijl

Vier op de tien Nederlanders vindt het redelijk dat de ziektekostenpremie omhoog gaat voor mensen die niet bewust omgaan met hun gezondheid, zoals rokers of ongezonde eters. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 600 Nederlanders ouder dan 18 jaar door het Amsterdamse marktonderzoeksbureau De Vos&Jansen.

Volgens beide bureaus wijzen de uitkomsten van de peiling in de richting van aantasting van het zogenoemde solidariteitsbeginsel. „Dat is opvallend, omdat dit toch sinds mensenheugenis een van de pijlers is onder ons zorgstelsel”, aldus een van de onderzoekers.

Uit de enquête blijkt verder dat slechts 12 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in zorgverzekeraars als verstrekkers van eerlijke, objectieve informatie over gezondheid en ziektepreventie. Huisartsen worden door 80 procent van de Nederlanders beschouwd als „de ideale partner om hun gezondheid te bevorderen of verbeteren”. Nog meer dan jongeren zien 30plussers een goed contact met de huisdokter als een betrouwbare opstap naar een zo gezond mogelijke manier van leven. Ook de medisch specialisten (56 procent), gevolgd door de apotheken (38 procent), komen er als betrouwbare medische informanten goed vanaf.
 
De Ombudsman Zorgverzekeringen, mevrouw mr. E.M.A. Schmitz, stelt in haar Jaarverslag over 2008 juist dat de zorgverzekeraars steeds beter met hun verzekerden omgaan. Zij baseert dit op het sterk afgenomen aantal bejegeningsklachten dat met 70% is afgenomen. Schmitz schrijft dit toe aan een meer klantgerichte houding van de zorgverzekeraars. De Ombudsman maakt zich wel zorgen over de voorlichting aan patiënten door zorgverleners over wat wél en geen verzekerde zorg is. Schmitz meldt dat het aantal klachten over vergoeding van zorg die in het buitenland is genoten fors is toegenomen. Volgens prof. mr. A.I.M. van Mierlo, voorzitter van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen, ligt hier een verband met de toegenomen mobiliteit van patiënten binnen Europa. “De regels die gelden bij vergoeding van zorg in het buitenland zijn echter complex, wat leidt tot geschillen tussen verzekerde en verzekeraar.”
 
Bron: OverGeld, 28-04-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 apr 2009

Laatst gewijzigd

29 apr 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1