MijnFintool

Nieuws

‘Premies zorgpolissen verdubbelen’

Doordalende belastinginkomsten dreigt de komende jaren een groot tekort voor uitgaven in de gezondheidszorg. De premies op de zorgpolissen kunnen daardoor tweemaal zo hoog worden. Dat blijkt uit berekeningen die strategisch adviesbureau Gupta Strategists.

Gupta Strategists heeft gedaan naar aanleiding van de bezuinigingen die minister Ab Klink van Volksgezondheid vorige maand heeft laten vastleggen in het aanvullende beleidsakkoord, het zogeheten Catshuisakkoord. Het blijkt dat deze bezuinigingen bij lange na niet genoeg zijn om het gat tussen inkomsten en uitgaven te dichten.

Klink boekt vanaf 2011 2,4 miljard euro aan besparingen in. Gupta Strategists heeft echter berekend dat door de tegenvallende conjunctuur er in die periode slechts 4,3 miljard euro aan extra belasting- en premieopbrengsten beschikbaar is voor de zorg. De totale zorgkosten stijgen echter met 15,5 miljard euro. Het onderzoeksbureau baseert zich op economische ramingen van het Centraal Planbureau voor de periode 2009-2014. Het gat dat overblijft na de bezuinigingen bedraagt 8,8 miljard euro. De zorgpremies zullen in de berekeningen van Gupta Strategists jaarlijks met 13% moeten stijgen van 1000 euro in 2009 naar 1800 euro in 2014. Als de zorgtoeslag buiten beschouwing wordt gelaten, betekent dat een verdubbeling van het deel van de premie dat burgers zelf op moeten brengen.
 
De zorg wordt gefinancierd uit belastingen en sociale premies, een werkgeversbijdrage, eigen bijdragen van burgers en de nominale premie op de basispolis. Als het kabinet de belastingdruk, de werkgeversbijdrage en de eigen bijdragen ongemoeid wil laten, moet het gat gevuld worden door verhoging van de premies op de basispolis.
 
Door ontwikkelingen zoals vergrijzing en de inzet van dure medische technologie en nieuwe medicijnen ligt de groei van de zorgkosten ook in normale tijden al ruim boven de economische groei. Dat verschil wordt door de tegenvallende conjunctuur de komende jaren alleen maar groter.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 20-04-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

20 apr 2009

Laatst gewijzigd

20 apr 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1