Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 nov 2008 Nieuws

‘Aanspraken op de NHG voor rekening van de Staat’

De overheid moet garant staan voor NHG-hypotheek. Gemeenten zijn dan bevrijd van de risico's die zij nu nog (mede)dragen en er ontstaat rust rond de toekomst van het waarborgfonds voor hypotheken tot euro 265.000.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dat staat in een advies aan minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) dat vandaag naar de Kamer wordt gestuurd. Het advies van de commissie onder leiding van PGGM-topman Martin van Rijn is extra pikant nu een Kamermeerderheid zich uitspreekt voor verhoging van de NHG. Het oprekken van de grens tot 350.000 euro wordt nu nog tegengehouden door de gemeenten.

 

De lagere overheden dringen er al jaren op aan om de risicopremie voor huizenbezitters te verhogen. Volgens directielid Saskia Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lopen de gemeenten 'onaanvaardbare risico's' als huizenbezitters met een hypotheekgarantie massaal een beroep doen op het waarborgfonds.

 

De commissie-Van Rijn noemt het fonds, dat 450 miljoen euro beheert, echter 'solide van omvang en opbouw' en de risico's 'binnen de marges zoals die ook door andere vergelijkbare financiële instellingen worden gehanteerd en door toezichthouders aanvaardbaar worden geacht'. 'Het conflict draait om een verschil in risicoperceptie', aldus commissievoorzitter Van Rijn. 'De vraag is of individuele gemeenten dit type risico wel wíllen dragen.'

 

De PvdA noemt het een logische stap als de risico's bij het Rijk komen te liggen. Volgens PvdA-Kamerlid Staf Depla is er bovendien haast bij geboden. 'Als we de grens van de NHG willen optrekken, moeten we snel tot concrete afspraken komen.'

 

Bron: FD, 20-11-2008

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 nov 2008

Laatst gewijzigd

20 nov 2008

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.