Volgens het instituut zal vooral het aantal diabeten en mensen met botontkalking explosief stijgen in die periode. Zo verwachten de onderzoekers dat in 2025 bijna 950 duizend Nederlanders zullen lijden aan een vorm van ‘suiker’, een stijging van maar liefst 70 procent. Het RIVM tekent daarbij op dat de stijging van het aantal mensen met overgewicht zich dan wel in hetzelfde tempo moet hebben doorgezet.
Omdat Nederland de komende jaren sterk zal vergrijzen - in 2025 is één op de vijf Nederlanders ouder dan 65 jaar - zal ook het aantal mensen met osteoporose, een ziekte waarbij het skelet brozer wordt, toenemen. Nu lijden 850 duizend mensen aan deze aandoening, in 2025 zullen dat er ruim een miljoen zijn, een stijging van 40 procent.
De toename van rookgerelateerde ziekten, zoals longkanker en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases), is vooral van toepassing op vrouwen. Dit komt doordat mannen de afgelopen decennia minder zijn gaan roken, terwijl vrouwen juist meer naar de sigaret grepen. De rookgewoonten van vrouwen zullen dus zeker hun weerslag hebben op de toekomstige ziektelast, staat in het onderzoek te lezen.
Overigens zijn de berekeningen van het RIVM gemaakt met het Chronisch Ziekten Model, dat het verloop van ziekten in de algemene bevolking simuleert. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met ziektetrends uit het verleden, veranderingen in ongezond gedrag en toekomstige demografische ontwikkelingen.
Bron: Sdu – Overheidsinformatie, 26-07-2007
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99