MijnFintool

Nieuws

WOZ-gegevens openbaar?

Er komt een nader onderzoek naar de optie van meer openbaarheid van de WOZ-gegevens. Dat antwoordde minister Bos van Financiën op Kamervragen over de Wet waardering onroerende zaken.

Hieronder staan de belangwekkendste antwoorden samengevat.

 

De rapportage van het Platform WOZ naar het breder gebruik van de WOZ-waarde verschijnt nog dit voorjaar.

 

Bos deelt niet de bezwaren tegen de modelmatige waardebepaling van de brancheorganisatie van Register Vastgoed Taxateurs (RVT). Hij vindt modelmatige waardebepaling een eigentijdse methode voor het taxeren van onroerende zaken, waarbij de taxateur met de modernste technieken alle marktgegevens kan gebruiken en ook dwarsverbanden kan leggen.

 

Een recent onderzoek in opdracht van het Kadaster door het Onderzoeksinstituut Technische Bestuurskunde (OTB) van de TU Delft in de provincie Overijssel heeft laten zien dat de WOZ-waarden goed aansluiten op de marktprijzen.

 

Er zal, evenals die voorheen bestond, een regeling gelden voor het ambtshalve verminderen van WOZ-waarden waarvan later blijkt dat deze te hoog zijn vastgesteld. In de overgang naar de jaarlijkse waardebepaling is deze mogelijkheid aanvankelijk vervallen. Bos heeft nu besloten de ambtshalve vermindering weer mogelijk te maken onder dezelfde voorwaarden als voorheen.

 

Per 1 januari 2008 wordt de waardepeildatum, die nu nog twee jaren voor de aanvang van het kalenderjaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld ligt, verschoven naar één jaar voor het begin van het kalenderjaar.

 

Het oorspronkelijke zuiver fiscale gebruik van de WOZ-waarde is uitgegroeid tot een breder toegepaste waarde, waarbij het gebruik nog verder kan toenemen.

 

De voorstellen met betrekking tot doelmatig en breder gebruik van de WOZ-waarden zijn zowel gericht op bedrijfsleven als op burgers. Bijvoorbeeld het voornemen om met ingang van 2008 de WOZ-waarde ook te gebruiken bij het bepalen van de successierechten betekent een beperking van de administratieve lasten bij burgers. Naast de vormen van officieel breder gebruik van de WOZ-waarde door de overheid is voor burgers het gebruik van de WOZ-waarde door maatschappelijke organisaties van belang. Een toenemend aantal woningcorporaties gebruikt de WOZ-waarde om huurprijsverschillen aan huurders te verklaren. Dit lijkt te leiden tot een betere acceptatie van de huurverschillen door huurders. Het feit dat diverse maatschappelijke organisaties zelf het initiatief hebben genomen om de WOZ-waarde voor andere toepassingen te gebruiken, geeft aan dat deze organisaties voordelen zien. Bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen laten in toenemende mate de WOZ-waarde een rol spelen rondom het verstrekken of aanpassen van voorwaarden bij hypotheken of verzekeringen. Dit leidt ook bij veel burgers en bedrijven tot lagere kosten en minder administratieve lasten.

 

Bos bevestigt dat nieuwe belanghebbenden van onroerende zaken, wanneer zij om een WOZ-beschikking vragen, dan dezelfde rechten houden. Met betrekking tot de beschikking aan nieuwe belanghebbenden krijgt iedere belanghebbende in een systeem van jaarlijkse waardebepaling elk jaar een beschikking. Op dat moment heeft elke belanghebbende toegang tot bezwaar en beroep. De noodzaak voor een nieuwe belanghebbende om een beschikking te vragen zal zich dus veel minder voordoen. Dit doet zich bijvoorbeeld wel voor indien in de loop van een jaar een nieuwe persoon belanghebbend wordt, bijvoorbeeld omdat hij voor een deel van dat jaar eigenwoningforfait moet bijtellen bij de aangifte inkomstenbelasting. Deze persoon kan dan om een beschikking verzoeken, op basis waarvan bezwaar kan worden gemaakt.

 

De werkgroep die de mogelijkheden van breder gebruik heeft onderzocht heeft gekeken naar de mogelijke rol van de WOZ-waarde bij het verstrekken van hypotheken. Bij de acceptatie van een hypotheekgever door een bank of verzekeringsmaatschappij spelen diverse aspecten. Naast het gebruik van de WOZ-waarde voor het bepalen van de executiewaarde bij een mogelijke gedwongen verkoop is bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan onderwerpen als het voorkomen van taxatiefraude en het beperken van tophypotheken. Ook het gebruik van de WOZ-waarde voor het toekennen van de Nationale Hypotheek Garantie past in die context. Op dit moment is er een beperkte openbaarheid van de WOZ-gegevens. Een potentiële koper, een bank of de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft nog geen toegang tot de vastgestelde WOZ-waarde.

 

Bij de totstandkoming van de Wet WOZ is uit privacyoverwegingen gekozen voor een beperkte openbaarheid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde werd toch primair gezien als onderdeel van een belastingaanslag. Inmiddels zijn er al veel andere mogelijkheden als kadaster en internetsites om inzicht te krijgen in de waarde van onroerende zaken. Een (beperkte) openbaarheid van de WOZ-waarden voor bepaalde belanghebbenden of doelgroepen is dan ook iets dat kan worden overwogen. Bos gaat onderzoeken of en in welke mate en op welke termijn, WOZ-waarden openbaar kunnen worden. Een voorgenomen wijziging op dit punt zal worden afgestemd met het College Bescherming Persoonsgegevens.

 

Klik hier voor de volledige antwoorden over de verbetervoorstellen WOZ.

 

Bron: Ministerie van Financiën

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 mrt 2007

Laatst gewijzigd

26 mrt 2007

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1