Staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) stuurde de Tweede Kamer een brief bij de aanbieding van het ontwerp-Besluit waardoor het abonnementstarief in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) wordt vervangen voor een inkomens- en vermogensafhankelijke bijdrage (IVB).
De vervanging van het abonnementstarief door de ivb moet de aanzuigende werking van het abonnementstarief grotendeels ongedaan maken en daarnaast het principe herstellen dat cliënten met een maatwerkvoorziening naar draagkracht een eigen bijdrage betalen voor de geleverde ondersteuning. Daardoor zal de beschikbaarheid van maatschappelijke ondersteuning beter gewaarborgd kunnen worden voor burgers die ondersteuning nodig hebben en niet zelf kunnen regelen en daardoor zijn aangewezen op gemeentelijke voorzieningen.
Bijgaand ontwerp van het Besluit vervanging abonnementstarief Wmo 2015 geeft een concreet beeld van de voorgenomen vormgeving van de ivb.
Bron: Rijksoverheid
Het wetsvoorstel voor hervorming van de Wmo pakt nadelig uit voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, een inkomen tot modaal en/of een wisselend inkomen en zet hun besteedbaar inkomen extra onder druk. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakte voor Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking. De hervormde Wmo bevat een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage die kan oplopen tot ruim € 300 per maand.
Bij de weging van het inkomen voor de eigen bijdrage wordt gekeken naar het verzamelinkomen en niet naar het netto besteedbare inkomen. Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben echter geen recht op arbeidskorting, waardoor hun netto-inkomen honderden euro’s lager kan liggen dan dat van mensen die werken en een vergelijkbaar bruto-inkomen hebben.
Bron: Nibud
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99