Dat betekent dat de deblokkeringsmogelijkheid voorlopig bestaat en mogelijk op het moment dat het wetsvoorstel wordt afgewezen, weer ingetrokken wordt, aldus het besluit van de staatssecretaris. Eventuele opnames van het gedeblokkeerde spaarloon op of na 1 september 2005, maar vóór de datum waarop het wetsvoorstel wordt verworpen, blijven dan toch buiten de loonheffing.
Banken hoeven tegoed niet vrij te geven
De werknemer moet zelf de keuze maken of hij daadwerkelijk gebruik maakt van de (mogelijk tijdelijke) deblokkeringsmogelijkheid. Overigens zijn banken niet verplicht om het spaartegoed van de genoemde jaren vrij te geven. Volgens Salaris Rendement hebben SNS, Postbank en ABN Amro al aangegeven met uitbetalen te wachten totdat de Eerste Kamer de benodigde wetswijziging heeft aangenomen. Het ministerie van Financiën bevestigt dat banken hiertoe het recht hebben: de staatssecretaris heeft alleen aangegeven dat er geen fiscale consequenties zijn áls het spaartegoed wordt opgenomen. Dit wil dus niet zeggen dat de banken verplicht zijn het tegoed vrij te geven.
En ook al geeft de Eerste Kamer uiteindelijk zijn goedkeuring, dan is het nog maar de vraag of de banken het tegoed vrijgeven. "Veel banken zijn op grond van de lopende spaarloonregelingen ná de wetswijziging nog altijd niet verplicht om de spaargelden uit te keren. In de meeste regelingen wordt namelijk alleen gesproken over deblokkeren na vier jaar én tussentijds bij bepaalde bestedingsdoeleinden (zoals het starten van een onderneming). Over voortijdig deblokkeren op grond van een wetswijziging wordt vrijwel nooit gesproken. Het is dan ook raadzaam om met uw bank te overleggen of het reglement kan worden aangepast", aldus Salaris Rendement.
Bron: PriceWaterhouseCoopers, 27-08-2005
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99