MijnFintool

Nieuws

Beloningstransparantie toch in wet vastgelegd

Om provisiegedreven gedrag te voorkomen wil minister Zalm van Financiën dat tussenpersonen hun klanten openheid verschaffen over de provisie en dat er regels komen voor de verdeling tussen afsluit- en doorlopende provisie. Zalm en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn dit overeengekomen met vertegenwoordigers uit de gehele breedte van de financiële sector.

Transparantie

Per 1 oktober 2009 wordt er een verplichting tot beloningstransparantie ingevoerd. Alle klanten moeten vanaf die datum inzicht kunnen krijgen in wat het advies kost. De regeling kan ook gaan gelden voor adviseurs bij banken en verzekeraars. Zalm verwacht dat adviseurs al voor de invoeringsdatum van de verplichting, openheid over hun beloning zullen geven. Uit de brief van de minister aan de tweede Kamer: ‘Adviseurs zijn uiteraard vrij om eerder over te gaan op beloningstransparantie, en kunnen daarmee in de overgangsperiode een mededingingsvoordeel behalen ten opzichte van hun concurrenten. Het is dan ook te verwachten dat het aantal adviseurs dat transparant is over de beloning [...] verder zal toenemen in de overgangsperiode.’

 

Verschuiving provisie

Onderdeel van de overeenkomst is ook de verschuiving van afsluit- naar doorlopende provisie voor financiële producten als hypotheken, levensverzekeringen en beleggingsverzekeringen. In het voorstel aan de Tweede kamer is vastgelegd dat voor alle complexe financiële producten de wettelijke maximumverhouding tussen afsluit- en doorlopende provisie uiteindelijk komt te liggen op 50%-50%. De afsluitprovisie kan dus nooit hoger zijn dan de opgetelde doorlopende provisie. Om de overgang hiernaar te versoepelen is een overgangsregel opgesteld: per 1-1-2007 is de verhouding maximaal 80/20, per 1-1- 2008: 70/30, per 1-1-2009: 60/40 en per 31-12-2009: 50/50. Over de hoogte van de provisie zijn geen regels opgesteld.

 

Verder komt er een wettelijke plicht om ontvangen afsluitprovisie terug te betalen aan de aanbieder, bank of verzekeraar als de klant een contract binnen vijf jaar opzegt. Vanaf 2009 wordt deze garantietermijn verkort tot drie jaar.

 

Bron: ministerie van Financiën, 11-07-2005

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 jul 2005

Laatst gewijzigd

11 jul 2005

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1