Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 jun 2024 Nieuws

Wet vaste huurcontracten vanaf 1 juli 2024 van kracht

Vaste huurcontracten zijn per 1 juli 2024 weer de norm. Vanaf die datum geldt de Wet vaste huurcontracten. Dit geeft huurders meer zekerheid over hun woonsituatie. Voor specifieke groepen, zoals studenten, kan een huurcontract van bepaalde duur wel uitkomst bieden. Deze uitzonderingen staan in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Huidige situatie

Tot 1 juli is het nog mogelijk om een tijdelijke huurcontract af te sluiten. Zo’n contract eindigt automatisch na de vooraf afgesproken periode. Er zijn daarna twee mogelijkheden: de huurder verhuist of de verhuurder biedt de huurder opnieuw een huurcontract aan, deze keer voor onbepaalde tijd.


Huurcontract voor onbepaalde tijd

Vanaf 1 juli 2024 mogen alleen vaste huurcontracten worden afgesloten. Alle nieuwe huurcontracten die verhuurders vanaf dat moment aangaan, zijn dan voor onbepaalde tijd. De lopende tijdelijke huurcontracten van bepaalde duur – die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten – veranderen niet en eindigen automatisch na de afgesproken periode. Wordt het contract verlengd? Dan is dit voor onbepaalde tijd.


Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten. Een aantal specifieke groepen huurders, zoals studenten of urgent woningzoekenden, kunnen toch een huurcontract voor bepaalde tijd krijgen. Zij mogen vanaf 1 juli 2024 een huurcontract voor maximaal twee jaar krijgen. Ook blijven enkele bestaande situaties, zoals huren onder de Leegstandswet, mogelijk na invoering van de Wet vaste huurcontracten. Een compleet overzicht van alle uitzonderingen vind je hier.

Meer informatie

Meer informatie voor verhuurders staat op [LINK VHNL].  Huurders kunnen terecht op de website van de Rijksoverheid [LINK]. De Wet vaste huurcontracten is in december 2023 gepubliceerd. De Algemene Maatregel van Bestuur wordt naar verwachting medio juni gepubliceerd in het Staatsblad.


Zie ook het nieuwsbericht uit februari: Vaste huurcontracten de norm

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst (internetconsultatie)

De Wet vaste huurcontracten schaft het gebruik van tijdelijke huurcontracten af. De wet maakt het wel mogelijk om voor bepaalde wenselijke situaties onder strenge voorwaarden toch tijdelijke huurcontracten af te sluiten.

Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomsten

Het doel van de Wet vaste huurcontracten is dat vaste huurcontracten de norm worden, wat ten goede komt van de woonzekerheid van huurders. Aangezien er specifieke groepen zijn waarvoor tijdelijke huurcontracten nog wel een uitkomst bieden kent de Wet vaste huurcontracten een uitzonderingsbepaling.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 jun 2024

Laatst gewijzigd

7 jun 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.