Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 jun 2023 Nieuws

Méér pgb-zorgverleners verzekerd voor werknemersverzekeringen

Werkt u als hulp in de huishouding of als zorgverlener bij iemand met een persoonsgebonden budget (pgb)? En heeft u voor dat werk een pgb-arbeidsovereenkomst voor 3 dagen of minder? Dan bent u nu mogelijk toch verzekerd voor een WW-, Ziektewet-, WIA- of WAZO-uitkering. Dit meldt het UWV.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Niet meer uitgezonderd voor werknemersverzekeringen

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 30 maart namelijk bepaald dat zorgverleners die worden betaald vanuit een persoonsgebonden budget (pgb), niet meer mogen worden uitgezonderd voor de werknemersverzekeringen. Dat betekent dat u voor dat werk mogelijk toch verzekerd bent en een WW-, Ziektewet-, WIA- of WAZO-uitkering kunt aanvragen als u die nodig heeft. Ook als u een arbeidsovereenkomst van 3 dagen of minder heeft.

Voorwaarden om een uitkering te krijgen

Als u werkloos wordt of ziek dan kunt u een uitkering aanvragen. UWV beoordeelt per dienstverband of u verzekerd bent en of u mogelijk recht heeft op een uitkering. Of en hoelang u een WW-uitkering krijgt, hangt bijvoorbeeld af van of u voldoende weken en jaren gewerkt heeft, uw arbeidsverleden. De duur van uw arbeidsverleden maakt ook uit voor hoelang u een WIA-uitkering kunt krijgen. De tijdvakken waarin u voor een pgb-budgethouder werkte tellen voortaan mee voor dit arbeidsverleden.

Met terugwerkende kracht

De uitspraak geldt met terugwerkende kracht, vanaf 16 december 2021. Dat betekent dat u vanaf die datum mogelijk recht heeft op een WW-, Ziektewet-, WIA- of WAZO-uitkering.

 

Bron: UWV

Lees ook…

Pgb-dienstverleners

Een persoonlijk dienstverlener die vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) wordt betaald en die minder dan 4 dagen per week werkt in dienst van de persoon met het pgb, is verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 jun 2023

Laatst gewijzigd

28 jun 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.