Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 apr 2005 Nieuws

‘Huizenmarkt overgewaardeerd, maar niet overspannen’

De huizen waren in 2003 ongeveer 10% te duur. En met de prijsstijging in 2004 van bijna 4% is die overwaardering verder toegenomen. Maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) hoeft de huiseigenaar niet te vrezen voor een ineenstorting van de woningmarkt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Een modelstudie van het CPB toont volgens de onderzoekers aan dat er geen aanleiding is 'de grote klap', zoals onlangs in de Economist werd voorspeld. Er is wel sprake van enige overwaardering, maar niet zodanig dat van een 'overspannen' markt gesproken kan worden. Bovendien blijkt uit de studie dat huizenprijzen in het algemeen langzamer dalen dan dat ze stijgen. De reden is dat verkopers van woningen in slechte tijden liever hun woning wat langer te koop laten staan dan dat ze prijs laten zakken. Omgekeerd zijn in tijden van prijsstijging kopers sneller geneigd om hoger te bieden, omdat ze erop speculeren dat de prijs verder gaat stijgen.

 

Uit de studie blijkt dat de sterke stijging van de huizenprijs tussen 1992 en 2000 voor driekwart kan worden toegeschreven aan de stijging van de welvaart (hogere lonen en stijging van het financiële vermogen van gezinnen). De daling van de reële rente droeg voor ruim een kwart bij aan de stijging.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 06-04-2005

 

Uw mening

 
Anton van Meerkerk
6 apr 2005
Als ik geabonneerd ben op deze
kennisbank mag ik dan artiekelen citeren op mijn site met bronvermelding danwel doorlinking?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

6 apr 2005

Laatst gewijzigd

6 apr 2005

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.