Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 sep 2022 Nieuws

Geen rechten ontlenen aan foutief rentetarief

Met het oog op het eindigen van de rentevastperiode van de twee aflossingsvrije delen in augustus 2022, hebben de consumenten op 25 februari 2022 ingelogd op hun digitale bank omgeving.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daar stond in een rentetabel een rentetarief van 2,51% voor een (nieuwe) rentevaste periode van 30 jaar voor de risicoklasse tot en met 65%.

Toen de consumenten in het persoonlijk aanbod op mijn- zagen dat zij de rente voor hun twee aflossingsvrije leningdelen voor een (nieuwe) rentevaste periode van 30 jaar alleen konden vastzetten tegen een rentetarief van 2,66% en niet 2,51%, hebben zij op 25 februari 2022 gebeld met F. Tijdens dat telefoongesprek heeft een medewerker van F. de consumenten meegedeeld dat het rentepercentage in het persoonlijk aanbod geldend is en dat het rentetarief in de rentetabel niet juist is omdat de tariefaanpassing nog niet was verwerkt.  

Artikel 3:35 BW van het Burgerlijk Wetboek (BW)

Hierin staat dat tegen hem die eens anders verklaring of gedraging, overeenkomstig de zin die hij daaraan onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mocht toekennen, heeft opgevat als een door die ander tot hem gerichte verklaring van een bepaalde strekking, geen beroep kan worden gedaan op het ontbreken van een met deze verklaring overeenstemmende wil. Gerechtvaardigd vertrouwen wordt niet aangenomen indien de consumenten, gelet op de omstandigheden van het geval, behoorden te twijfelen aan de juistheid van de mededelingen van F. Dit wordt ook wel de ‘onderzoeksplicht’ genoemd.

Beslissing

In de gegeven omstandigheden oordeelt de commissie dat de consumenten niet mochten vertrouwen op de juistheid van het rentetarief, van 2,51%, uit de rentetabel op mijn-.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Foutje website rechtsgeldig?

Consument sluit een hypothecaire geldlening af bij de geldverstrekker. In de offerte is bepaald dat, indien de rente op de dag van passeren lager is dan de in offerte vermelde rente, hij de lagere rente krijgt.

Foutieve opgave vergoedingsrente

In 2018 heeft de Adviseur namens Consumenten een offerte aangevraagd voor het tussentijds wijzigen van de rentevastperiode van twee leningdelen. De Bank heeft een fout gemaakt door Consumenten een offerte te verstrekken voor slechts één leningdeel. In de offerte staat dat er voor dat leningdeel een boeterente [lees: vergoedingsrente] moet worden betaald.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 sep 2022

Laatst gewijzigd

14 sep 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.