Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 aug 2022 Nieuws

Regeling betaald ouderschapsverlof (keuzehulp)

Op 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Ouders en verzorgers kunnen een uitkering krijgen over maximaal 9 weken van hun ouderschapsverlof. Vanaf 9 augustus kunt u de uitkering aanvragen voor uw werknemer.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Wat is betaald ouderschapsverlof?

Ouders met een arbeidsovereenkomst hebben recht op ouderschapsverlof tot hun kind 8 jaar oud is. Dit verlof duurt maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Hiervan kunnen zij 9 weken betaald opnemen. Dit moet binnen 1 jaar na de geboorte van het kind gebeuren. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het gaat om een adoptie- of pleegkind.

Ook voor ouders met kinderen geboren voor 2 augustus 2022

De wet geldt niet alleen voor ouders waarvan het kind op of na 2 augustus 2022 geboren wordt. Ook ouders met een kind dat al eerder geboren is, kunnen via hun werkgever het verlof aanvragen. Voorwaarde is dat het verlof wordt opgenomen na 2 augustus 2022 en in het eerste levensjaar van het kind of het eerste jaar in het gezin bij adoptie of pleegzorg

Voor wie geldt de wet betaald ouderschapsverlof?

De Wet betaald ouderschapsverlof geldt voor alle ouders en verzorgers met een arbeidsovereenkomst. Maar ook directeur-grootaandeelhouders en Alfahulpen (die uitgesloten zijn van de ZW-verzekering) kunnen gebruik maken van de Wet betaald ouderschapsverlof. Voorwaarde voor de Alfahulpen is dat zij minder dan 4 dagen per week werken. Directeur-grootaandeelhouders en Alfahulpen kunnen in eerste instantie telefonisch contact opnemen met UWV via de Werknemerstelefoon, in de toekomst kunnen zij het betaald ouderschapsverlof ook via MijnUWV aanvragen.

Keuzehulp verlofsoorten WAZO

Het betaald ouderschapsverlof is een uitbreiding van de Wet arbeid en zorg (WAZO). Een overzicht van alle WAZO-verlofsoorten vindt u op de Keuzehulp:

Verlofregelingen Wet arbeid en zorg (WAZO).


Bron: UWV

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.