Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 apr 2022 Nieuws

DNB activeert depositogarantiestelsel

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 22 april 2022 besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van Amsterdam Trade Bank N.V. (ATB). DNB is namens de overheid uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Op 22 april 2022 heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement van Amsterdam Trade Bank N.V. uitgesproken. Vervolgens heeft DNB het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van ATB geactiveerd. Daarmee kunnen in aanmerking komende rekeninghouders met rekeningen bij ATB, onder andere handelend onder de naam FIBR,  een vergoeding opvragen.

Wat kunnen rekeninghouders verwachten?

DNB zal aan de in aanmerking komende rekeninghouders van ATB het door de Nederlandse Depositogarantie gedekte bedrag uitkeren tot maximaal EUR 100.000 per persoon. Er is een aanvullende garantie voor geld op rekening(en) dat tijdelijk wordt aangehouden in verband met de aankoop en verkoop van een eigen woning tot maximaal EUR 500.000.

Alle rekeninghouders van ATB ontvangen spoedig per post bericht over de activering van het depositogarantiestelsel en nadere informatie over de wijze waarop de vergoeding door DNB zal worden uitbetaald.

Aantal rekeninghouders ATB

ATB is actief in Nederland sinds 1994. De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland. Het totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer EUR  700 miljoen. Het bedrag dat nodig is om rekeninghouders te compenseren kan volledig gefinancierd worden uit het Depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland wordt opgebouwd en inmiddels een omvang heeft van meer dan EUR 3 miljard.

Activatie beleggerscompensatie

Naast het Depositogarantiestelsel wordt ook het Beleggerscompensatiestelsel geactiveerd. ATB heeft namelijk ook een vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten. Het Beleggerscompensatiestelsel voorziet onder bepaalde voorwaarden in een dekking tot EUR 20.000 per persoon van gelden en/of financiële instrumenten die aan ATB zijn toevertrouwd voor het verlenen van beleggingsdiensten. DNB zal hier als uitvoerder van het Beleggerscompensatiestelsel binnenkort meer informatie over geven via www.dnb.nl.


Bron: DNB

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 apr 2022

Laatst gewijzigd

25 apr 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.