Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
12 apr 2022 Nieuws

Eerdere onderzoeken naar polissen met beperkende voorwaarden

Minister Kuipers stuurde de Tweede Kamer de meest recente onderzoeken rondom de polissen met beperkende voorwaarden. Dit had hij toegezegd tijdens het plenaire debat over de wetswijziging van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in verband met het afschaffen van de collectiviteitskorting.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Type polissen

Verzekerden kunnen op grond van de Zvw voor de basisverzekering kiezen uit een natura, een restitutie of combinatiepolis.

Bij een naturapolis moet de zorgverzekeraar zijn verzekerden de benodigde zorg leveren. Om aan deze zorgplicht te kunnen voldoen moet de zorgverzekeraar voldoende zorg inkopen. Gaat een verzekerde met een naturapolis naar een nietgecontracteerde zorgaanbieder, dan heeft de verzekerde recht op een door de zorgverzekeraar te bepalen vergoeding, waardoor het voor kan komen dat de verzekerde een deel van de rekening zelf moet betalen.

Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde recht op vergoeding van de kosten van zorg. Bij een restitutiepolis krijgt de verzekerde de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders, ongeacht of de zorgaanbieder een contract heeft (met uitzondering van kosten die hoger zijn dan in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend is te achten).

Een combinatiepolis is een polis die een combinatie maakt van kenmerken die voorkomen in de natura en restitutiepolissen.

Informatievoorziening

Circa 60% van de respondenten gaf aan de informatievoorziening met betrekking tot hun basisverzekering duidelijk en begrijpelijk te vinden.

Downloads

  • De keuze voor en ervaringen met een zorgverzekeringspolis met beperkende voorwaarden

Dit onderzoek gaat na of verzekerden, die kiezen voor een polis met beperkende voorwaarden (budgetpolis), weten wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in hoe bewust verzekerden voor een verzekering met beperkende voorwaarden kiezen, wat hun ervaringen met een dergelijke zorgverzekering zijn en of zij voldoende bekend zijn met de beperkende voorwaarden van hun polis.

  • Polissen met beperkt aantal contracten in de medisch specialistische zorg

Analyse van aantal, aard en kenmerken van zorgverzekeringspolissen waarbij verzekerden uit een beperkt aantal ziekenhuizen kunnen kiezen.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Begrijpelijke informatie voor verzekerden

Heldere informatie over de inhoud, de kwaliteit en de prijs van zorg is belangrijk voor verzekerden. Daarmee kunnen zij weloverwogen kiezen voor een zorgverzekering, zorgaanbieder of behandeling. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vraagt zorgverzekeraars om verzekerden uiterlijk 12 november te informeren over de zorgverzekeringspremie en zo transparant mogelijk te zijn over het gecontracteerd zorgaanbod voor 2022.

Keuzeproces van verzekerden

Minister Kuipers informeerde de Tweede Kamer over overstapseizoen 2021-2022 en het keuzeproces van verzekerden. Ook gaf hij antwoord op Kamervragen over het bericht dat steeds meer zorgverzekeraars tweelingpolissen aanbieden.

Onderzoek ‘’Zorgverzekeraar als adviseur’’

Minister Kuipers stuurde de Tweede Kamer een brief over Onderzoek ‘’Zorgverzekeraar als adviseur’’

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 apr 2022

Laatst gewijzigd

12 apr 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.