Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 mrt 2022 Nieuws

Omgevingswet en kosten eigendomsoverdracht woningen

Minister De Jonge reageerde op een brief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie over de risico's van hogere kosten van eigendomsoverdracht van woningen door de Omgevingswet en een toezegging voor een koppeling tussen het DSO en de basisregistratie van het Kadaster.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In deze brief zal ik een toelichting geven waarom ik meen dat van structurele meerkosten bij eigendomsoverdracht geen sprake is. Verder zal ik toelichten dat een aanvullend informatieproduct met een koppeling van het DSO met de BRK of de door u voorgestelde alternatieve oplossing van het tijdelijk dubbel blijven registreren, naar mijn mening niet nodig is.

De structurele meerkosten waar u op doelt, houden verband met het in het Burgerlijk Wetboek neergelegde vereiste dat een verkoper het verkochte vrij van “alle bijzondere lasten en beperkingen” overdraagt, tenzij deze uitdrukkelijk door de koper zijn aanvaard. Als uitvloeisel hiervan worden ”bijzondere lasten en beperkingen” expliciet in een koopovereenkomst vermeld.

Met de Omgevingswet zullen enkele van die beperkingen niet langer bij individueel besluit aan een eigenaar worden bekendgemaakt, maar in samenhang met andere onderwerpen in het voor eenieder algemeen toegankelijke en raadpleegbare omgevingsplan worden geregeld. Daarmee vervalt de status van ”bijzondere last of beperking” in de zin van het Burgerlijk Wetboek, vervalt de registratie in de BRK en vervalt ook de noodzaak tot vermelding in een notariële akte. Dat betekent dat de notaris de regels die betrekking hebben op de onderwerpen van de voormalige beperkingenbesluiten dus niet uit een omgevingsplan hoeft te rechercheren.

Net als nu bij een bestemmingsplan, zal er slechts in bijzondere omstandigheden een noodzaak bestaan voor de notaris tot het gericht raadplegen van het omgevingsplan. Bijvoorbeeld als er twijfels bestaan over conformiteit, zoals de vraag of een over te dragen woning wel legaal aanwezig is of bestemd is voor permanente bewoning. Van structurele raadpleging is net als momenteel bij het bestemmingsplan dus geen sprake en om die reden zal er evenmin sprake zijn van structurele meerkosten.

Burgers

Voor burgers wordt de raadpleegbaarheid beter. Het omgevingsplan is immers goed, compleet, gratis en 24/7 voor eenieder raadpleegbaar. Dat is ook nodig, want het omgevingsplan bevat naast regels over de onderwerpen van de voormalige beperkingenbesluiten nog veel meer regels die voor (woning)eigenaren uiterst relevant zijn en waar deze aan zijn gehouden. De BRK is voor burgers daarentegen slechts op aanvraag raadpleegbaar en hiermee zijn ook nog kosten gemoeid.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 mrt 2022

Laatst gewijzigd

10 mrt 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.