Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
9 apr 2021 Nieuws

Consument moet principe spaarhypotheek begrijpen

De rente van de hypothecaire geldlening van de consument is - met tussenkomst van zijn financieel adviseur - verlaagd door taxatie van de woning en rentemiddeling. In de toepasselijke voorwaarden staat dat de rente die vergoed wordt over de bankspaarrekening gelijk is aan de rente die de consument is verschuldigd voor de bankspaarhypotheek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Aanpassing inleg

De verlaging in hypotheekrente had dus als gevolg dat de maandelijkse inleg voor de bankspaarrekening is verhoogd. De consument heeft naar aanleiding van de renteverlagingen een offerte van de bank geaccepteerd die een fout bleek te bevatten. [De inleg was ongewijzigd ten opzichte van voor de renteaanpassing.]

Rente en spaarvergoeding

Voor de bankspaarhypotheek gold een rente van 4,75%. De maandelijkse spaarinleg voor de bankspaarrekening bedroeg € 468,91. Bij de eerste offerte [1 februari 2017] werd in de offerte onder meer voor de bankspaarhypotheek een rente van 4,00% vermeld. De hoogte van de maandelijkse inleg voor de bankspaarrekening bedraagt volgens de offerte € 534,63.

Rentemiddeling (fout)

Voor de rentemiddeling heeft de consument op 6 december 2019 de offerte van de bank ontvangen die hij op 11 december 2019 heeft getekend. De offerte vermeldt dat de verschuldigde rente voor de bankspaarhypotheek 2,16% bedraagt. De maandelijkse inleg op de bankspaarrekening voor de periode 1 april 2020 tot 1 april 2030 bedraagt volgens de offerte € 534,63.

Kenmerk spaarhypotheek moet consument bekend zijn

Het beroep van de consument op gerechtvaardigd vertrouwen kan niet slagen, omdat niet voldaan is aan de onderzoeksplicht. De consument mocht er niet gerechtvaardigd op vertrouwen dat de maandelijkse inleg voor de bankspaarrekening gelijk zou blijven aan de maandelijkse inleg die gold vóór de verlaging van de hypotheekrente.

Aangezien duidelijk in de offerte van 6 december 2019 de oude (ongewijzigde) spaarinleg was vermeld, ondanks de aanzienlijke daling van de hypotheekrente, had de consument dan wel zijn financieel adviseur behoren te twijfelen aan de juistheid van de offerte. Het had dus op de weg gelegen van de consument dan wel zijn financieel adviseur om de juistheid hiervan na te gaan. Gelet op de toepasselijke voorwaarden kon het niet aannemelijk zijn voor de consument dan wel zijn financieel adviseur dat bij verlaging van de hypotheekrente de maandelijkse inleg voor de bankspaarrekening ongewijzigd zou blijven.

Beslissing

De vordering van de consument wordt afgewezen.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Banksparen met renteherzieningen

Rekenmodel, waarin u de consument kunt laten zien wat de impact is van een renteherziening na de eerste en tweede rentevaste periode bij banksparen. Dit rekenmodel kunt u meegeven aan uw relatie, zodat de werking van banksparen (rentestijging = daling premie en rentedaling = stijging premie) direct zichtbaar is.

Bespreek meerdere scenario's bij hypotheekadvies

Consument klaagt over de advisering van de Adviseur bij het aangaan een financiering voor de aankoop van een woning. Hiertoe voert Consument aan dat geen passend advies is gegeven nu Consument door de Adviseur niet is geïnformeerd over de mogelijkheden om de spaarhypotheek mee te nemen in de nieuwe hypotheekconstructie.

Kifid uitspraken: spaarhypotheken

Twee publicatie van Kifid over spaarhypotheken. In een uitspraak wordt de consument in het gelijk gesteld vanwege de onvoldoende toegelichte hoge storting bij aanvang. In een andere uitspraak wordt de consument geacht bekend te zijn met het principe van een spaarhypotheek (rentedaling / stijging inleg).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 apr 2021

Laatst gewijzigd

9 apr 2021

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.