MijnFintool

Nieuws

Tijdig aanvragen registratie door cryptodienstverleners

Op 21 april is de wet aangenomen die regelt dat aanbieders van cryptodiensten onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank vallen. Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving in op 18 mei. DNB roept aanbieders van cryptodiensten op om vóór die datum een registratie bij DNB aan te vragen.

Registratieplicht voor welke cryptodienstverleners?

De Implementatiewet AMLD5 heeft betrekking op de volgende cryptodienstverleners:

  • partijen die beroeps- of bedrijfsmatig bewaarportemonnees aanbieden; en
  • partijen die beroeps- of bedrijfsmatig diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta (zoals euro's) aanbieden.

De nieuwe registratieplicht volgt uit de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Naast de registratieplicht volgt uit deze wet dat aanbieders van cryptodiensten moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977.

Het ministerie van Financiën streeft ernaar de wet op 18 mei in werking te laten treden. Er is voorzien in een overgangsregeling. Alleen aanbieders die vóór 18 mei een registratie bij DNB hebben aangevraagd, komen in aanmerking voor deze overgangsregeling. Als een registratie te laat wordt aangevraagd, geldt de overgangsregeling niet en moet de dienstverlening worden gestaakt.

Kosten

De totale kosten voor het cryptotoezicht voor 2020 zijn begroot op EUR 1,7 miljoen. Dit bedrag wordt bij de instellingen in rekening gebracht en zal bestaan uit (1) kosten voor eenmalige handelingen, te weten de registratie en de toetsingen van beleidsbepalers en (2) een basisbedrag voor het doorlopend toezicht. Omdat het cryptotoezicht nieuw is, zal in 2020 voor het doorlopend toezicht een basisbedrag worden geheven. Partijen zullen hier in het tweede half jaar van 2020 een factuur voor ontvangen. De hoogte van het basisbedrag stelt de minister van Financiën uiterlijk 1 juni vast in de Regeling bekostiging financieel toezicht 2020, die in de Staatscourant wordt gepubliceerd.
Bij het bepalen van het basisbedrag wordt een schatting gemaakt van het aantal partijen dat dit jaar onder toezicht komt te staan. Omdat het daadwerkelijk aantal toetreders onzeker is en geen onnodig hoge kosten in rekening moeten worden gebracht, acht de minister het redelijk om rekening te houden met een ruim aantal nieuwe toetreders. Als gevolg hiervan zal het te betalen bedrag voor doorlopend toezicht in 2020 in ieder geval minder dan EUR 20.000 zijn.

Omzetgerelateerd

Mocht een deel van de kosten in 2020 niet worden gedekt door de kosten voor de eenmalige handelingen en het basisbedrag voor doorlopend toezicht, dan zal dit in 2021 worden verrekend met de dan geregistreerde partijen. In 2021 kan echter, in tegenstelling tot dit jaar, bij de doorberekening rekening worden gehouden met een maatstaf, te weten omzet, waardoor de doorberekening evenredig plaats kan vinden en instellingen naar draagkracht bij zullen dragen.

 

 

Bron: DNB

Modules & dossiers

Opvoerdatum

06 mei 2020

Laatst gewijzigd

29 mei 2020

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1