Nu heeft het merendeel van de ondernemingen dit risico publiek verzekerd bij het uitkeringsinstituut UWV. Theo van Dillen, directeur van Van Dillen Consultancy, zegt in Het Financieele Dagblad dat van de 3600 bedrijven en instellingen met meer dan 250 werknemers zo'n 80% beter af is als eigenrisicodrager.
Van Dillen wijst erop dat de gemiddelde WAO-instroom uit het verleden mede een rol speelt bij de premiestelling door het UWV. Daardoor wegen de hogere instroomcijfers van een paar jaar terug mee. Tegelijkertijd is het reëel voor de komende jaren rekening te houden met een lagere instroom, zegt Van Dillen in het FD. 'Het nieuwe, strengere WAO-stelsel maakt de overstap alleen maar interessanter. Er komen minder WAO'ers terwijl de hogere instroom van daarvoor wel meetelt in de premie die het UWV berekent.' Hij legt dat uit met een voorbeeld uit zijn eigen praktijk. Een klant met een geschat premieloon van 38 miljoen euro in 2005 wordt aangeslagen voor een gedifferentieerde premie van euro 737.000, ofwel een niveau van 1,98% van de loonsom. Die betaalt hij in 2005 bovenop de vaste premie van 5,6% die voor alle werkgevers geldt en het inkomensrisico na de eerste vijf WAO-jaren dekt. 'De vermoedelijke uitkeringen voor het komende jaar bedragen bij deze klant euro 400.000', weet Van Dillen. 'Een verschil in zijn nadeel van euro 373.000.'
Een woordvoerster van uitvoeringsorganisatie UWV wil geen reactie geven op individuele rekenvoorbeelden. Maar ze spreekt volgens Het Financieele Dagblad tegen dat toekomstverwachtingen geen rol spelen bij de premievaststelling.
In de Kennisbank vindt u ook informatie over de WAO en de Pemba.
Bron: Het Financieele Dagblad, 03-01-2005
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99