Deze acties hebben tot doel ouders, kinderen en professionals te ondersteunen bij een scheiding. Zo worden een scheidingsloket, een nieuwe procedure voor de rechter en de figuur van een gezinsvertegenwoordiger ontwikkeld en getest in de regio’s Den Haag en Oost-Brabant.
De bedoeling van het scheidingsloket is dat ouders, kinderen, hun sociale netwerk en professionals een plek hebben waar ze terecht kunnen voor tijdens en na een scheiding. Het scheidingsloket geeft voorlichting, verstrekt informatie, stelt expertise beschikbaar, biedt toegang tot goede hulp op maat en activeert of ondersteunt de eigen kracht en het sociale netwerk. Daarnaast heeft het scheidingsloket een belangrijke rol bij het signaleren van mogelijke complicaties en het adequaat inspelen daarop. Het scheidingsloket richt zich ook op scheidingen zonder kinderen, maar heeft de focus op het belang van het kind.
De jeugdhulpverlening is een lokale aangelegenheid. Gemeenten en jeugdregio’s bepalen zelf hoe zij dit inrichten. Bestaande scheidingsloketten sluiten daar veelal op aan en ook het Programma SzS stuurt op een regionale of lokale aanpak. Het scheidingsloket is niet noodzakelijkerwijs een instantie, het kan ook alleen een functionaliteit in de bestaande structuur zijn. Van belang is dat het scheidingsloket een goede koppeling heeft met het gemeentelijk wijkteam en zorgt voor verbinding en continuïteit.
Het is wenselijk dat het scheidingsloket bestaat uit scheidingsdeskundigen. Deze deskundigen ondersteunen het sociale netwerk en andere professionals, zoals huisartsen, leerkrachten, sportleraren en buurtwerkers. Voor het inspelen op mogelijke complicaties heeft een scheidingsloket ook een verbindende en coördinerende functie, waarbij indien nodig specifieke ondersteuning kan worden ingezet.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99