MijnFintool

Nieuws

Voortgangsrapportage Scheiden zonder Schade

Het Programma Scheiden zonder Schade (Programma SzS) is op 1 september 2018 gestart. Het Programma Scheiden zonder Schade (SzS) richt zich op het voorkomen van de schade bij kinderen als gevolg van de scheiding van hun ouders en voert de acties uit de Agenda “Scheiden… en de kinderen dan?” van André Rouvoet uit.

Deze acties hebben tot doel ouders, kinderen en professionals te ondersteunen bij een scheiding. Zo worden een scheidingsloket, een nieuwe procedure voor de rechter en de figuur van een gezinsvertegenwoordiger ontwikkeld en getest in de regio’s Den Haag en Oost-Brabant.

Scheidingsloket

De bedoeling van het scheidingsloket is dat ouders, kinderen, hun sociale netwerk en professionals een plek hebben waar ze terecht kunnen voor tijdens en na een scheiding. Het scheidingsloket geeft voorlichting, verstrekt informatie, stelt expertise beschikbaar, biedt toegang tot goede hulp op maat en activeert of ondersteunt de eigen kracht en het sociale netwerk. Daarnaast heeft het scheidingsloket een belangrijke rol bij het signaleren van mogelijke complicaties en het adequaat inspelen daarop. Het scheidingsloket richt zich ook op scheidingen zonder kinderen, maar heeft de focus op het belang van het kind.

De jeugdhulpverlening is een lokale aangelegenheid. Gemeenten en jeugdregio’s bepalen zelf hoe zij dit inrichten. Bestaande scheidingsloketten sluiten daar veelal op aan en ook het Programma SzS stuurt op een regionale of lokale aanpak. Het scheidingsloket is niet noodzakelijkerwijs een instantie, het kan ook alleen een functionaliteit in de bestaande structuur zijn. Van belang is dat het scheidingsloket een goede koppeling heeft met het gemeentelijk wijkteam en zorgt voor verbinding en continuïteit.

Het is wenselijk dat het scheidingsloket bestaat uit scheidingsdeskundigen. Deze deskundigen ondersteunen het sociale netwerk en andere professionals, zoals huisartsen, leerkrachten, sportleraren en buurtwerkers. Voor het inspelen op mogelijke complicaties heeft een scheidingsloket ook een verbindende en coördinerende functie, waarbij indien nodig specifieke ondersteuning kan worden ingezet.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 jul 2019

Laatst gewijzigd

03 jul 2019

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1