MijnFintool

Nieuws

Btw voor VvE’s bij zonnepanelen

In een Kamerbrief gaat minister K.H. Ollongren in op de aanpak om mogelijke belemmeringen voor het verduurzamen van appartementen op te lossen. Ook gaat ze in op de mate van het recht op aftrek van voorbelasting en de toepassing van de kleineondernemersregeling (KOR).

VvE’s beheren de gemeenschappelijke gedeelten van een gebouw en behartigen de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Voor deze activiteiten blijven ze buiten de heffing van btw en hebben ze geen recht op aftrek van voorbelasting. Wanneer VvE’s zonnepanelen laten plaatsen, hoeven ze dus geen btw te voldoen over de opwekking van stroom voor de liften of de verlichting van de gemeenschappelijke ruimten. Over stroomleveringen tegen vergoeding aan bijvoorbeeld de energiemaatschappij moeten VvE’s wel btw afdragen. De btw op de aanschaf van de zonnepanelen is dan aftrekbaar voor zover de zonnepanelen worden gebruikt voor de levering van energie aan het net, maar niet voor het deel van het gebruik voor de eigen beheeractiviteiten. Dit vloeit voort uit regelgeving en jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie en is onvermijdelijk.

Particulieren

Particuliere zonnepaneelhouders met niet-geïntegreerde zonnepanelen kunnen de volledige voorbelasting op die zonnepanelen in aftrek brengen, omdat zij als enige activiteit de levering van energie aan het net hebben. Deze levering is belast met btw. In tegenstelling tot VvE’s, zijn particuliere zonnepaneelhouders dan ook btw verschuldigd over het eigen gebruik van de opgewekte stroom. Door toepassing van de KOR blijft de afdracht van btw bij de meeste particuliere zonnepaneelhouders beperkt tot de btw die is verschuldigd in het aangiftetijdvak van de aanschaf van de zonnepanelen.

2020

Eén van de verschillen tussen particuliere zonnepaneelhouders en VvE’s wordt vanaf 1 januari 2020 opgeheven. De KOR is nu voorbehouden aan natuurlijke personen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de KOR gemoderniseerd en rechtsvormneutraal. Hierdoor ontstaat een regeling die beter aansluit bij het beoogde doel: een vereenvoudigde vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers, ongeacht de rechtsvorm, om daarmee hun administratieve lasten te verlichten. Vanaf de genoemde datum kunnen ook VvE’s ervoor kiezen om de KOR toe te passen, mits voldaan aan alle voorwaarden (zoals de omzetgrens van 20.000 euro op jaarbasis). Deze VvE’s zijn dan voor al hun in Nederland verrichte activiteiten, waaronder de stroomleveringen aan de energiemaatschappij, vrijgesteld van btw, het doen van btw-aangifte en de bijbehorende administratieve verplichtingen.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

28 jun 2019

Laatst gewijzigd

28 jun 2019

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1