Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 nov 2017 Nieuws

Meetinstructies gebruiksoppervlakte en inhoud

De branche-brede meetinstructies zijn vernieuwd. Met deze vernieuwde meetinstructies streven NRVT, NVM, VBO makelaar en Vastgoedpro, VNG en Waarderingskamer naar een nog grotere uniformiteit en transparantie in het inmeten van woningen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Voor diverse doeleinden is de grootte van woningen van belang. Zo gebruiken makelaars de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen voor de aanbieding op de markt en gebruiken Nederlandse gemeenten de gebruiksoppervlakte van woningen voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Daarnaast worden de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen gebruikt voor taxaties, onder andere voor de hypotheekverstrekking van woningen en voor de taxaties in het kader van de Wet WOZ.

Om te zorgen voor uniformiteit en transparantie in het meten van woningen voor deze diverse doeleinden hebben de samenwerkende organisaties NRVT, NVM, VBO makelaar en Vastgoedpro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Waarderingskamer gezamenlijk meetinstructies opgesteld. Deze meetinstructies hebben tot doel op een eenvoudige wijze de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen te meten op basis van de norm NEN 2580.

Januari 2018

Op basis van gebruikerservaringen zijn deze meetinstructies nu geactualiseerd. In de meetinstructies die gelden vanaf 1 januari 2018 zijn de volgende aanpassingen aangebracht. Allereerst zijn de “stappen” voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte wonen en de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte verduidelijkt. Daarnaast is meer duidelijkheid gecreëerd over het inmeten van zolders. In de praktijk kwam het voor dat onduidelijkheid bestond over het inmeten van zolders en bergzolders. Daarnaast zijn de meetvoorschriften voor trapkasten herzien. Omdat met name bij trapkasten het onderscheid tussen de gebruiksoppervlakte wonen en overige inpandige ruimte niet altijd helder was, is besloten deze ruimten tot de gebruiksoppervlakte wonen te rekenen. Naast de meetinstructies is ook de lijst met veel gestelde vragen geactualiseerd.

Downloads:

 

Bron: Waarderingskamer

Lees ook…

Nieuw model Taxatierapport woonruimte

NRVT heeft in samenwerking met CHF, NHG, NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar het nieuwe model Taxatierapport woonruimte april 2018 vastgesteld. Dit model gaat het huidige model Taxatierapport financiering woonruimte van 2017 vervangen.

VEH: Huizenkoper de klos bij gerommel met vierkante meters

Makelaars die woningen aanbieden met vierkante meters woonoppervlak die ‘bij benadering’ zijn vastgesteld, overtreden daarmee de Meetinstructie die al sinds 2010 door alle brancheorganisaties is voorgeschreven.

Vraagbaak Waardebepaling Wet WOZ

De Waarderingskamer heeft een 4e herziene versie van de Vraagbaak Waardebepaling gepubliceerd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 nov 2017

Laatst gewijzigd

20 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.