Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
7 nov 2017 Nieuws

Koopinstrument aan kritiek onderhevig

De Nationale ombudsman heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van het zogenaamde Koopinstrument. Dit instrument is een manier voor Groningers met onverkoopbare woningen in het gaswinningsgebied om deze aan de overheid kwijt te raken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gevangen in eigen huis

In 2016 is de NCG een proef Koopinstrument gestart. De NAM heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om huizen aan te kopen van bewoners die ondanks uiterste inspanningen niet in staat zijn hun huis te verkopen. Deze bewoners geven aan "gevangen te zitten in hun eigen huis" door de aardbevingen in het gebied, in combinatie met een moeizaam functionerende woningmarkt. Informatie over het Koopinstrument en de procedure wordt door de NCG verstrekt en via nieuwsberichten op de site van het NCG gepubliceerd.

Individuele klacht over koopinstrument

De familie Van Noord woont in de kern van het Groninger gaswinningsgebied waar aardbevingen hebben plaatsgevonden. Zij willen al geruime tijd uit het gebied verhuizen. Daarom melden zij zich bij de NCG om via het Koopinstrument hun huis kwijt te kunnen raken. Maar enkele maanden later krijgt de familie per brief te horen dat zij niet is geselecteerd. Woningen in de categorie met een vraagprijs boven de €200.000 blijken geselecteerd op basis van een loting.

Vervolg

Mocht het Koopinstrument een vervolg krijgen en opnieuw worden uitgevoerd, dan moet de NCG duidelijk communiceren welke werkwijze en selectiecriteria worden gehanteerd als er meer aanmeldingen zijn dan er geld beschikbaar is voor de opkoop voor woningen. Daarnaast moet de NCG vooraf helder communiceren welke mogelijkheden burgers hebben als zij zich niet kunnen vinden in een afwijzing.

Download: "Rapport" (pdf, 43 pagina's)

 

Bron: Ombudsman

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kansen om woningverkopen in aardbevingsgebied Groningen te laten stijgen

Een studie van de Rijksuniversiteit Groningen naar de ervaringen van huizenverkopers in het aardbevingsgebied in Noord- en Midden-Groningen toont dat de woningmarkt op slot zit. Huizen staan jaren te koop en gaan vaak alleen in andere handen over wanneer de verkopers flink in prijs zakken.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 okt 2017

Laatst gewijzigd

7 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.