Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 mei 2017 Nieuws

Partnerbegrip pleegkinderen

Pleegkinderen worden regelmatig als toeslagpartners aangemerkt. Bij gezinnen kan hierdoor een groot financieel gat ontstaan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Voorbeeld

Stel je voor, je bent een alleenstaande pleegmoeder en je hebt twee pleegkinderen, eentje van zeventien en eentje van negen. Wanneer het pleegkind van 17 18 wordt, wordt het jouw fiscale partner. Als dat pleegkind niet werkt, en normaal is dat zo, vervalt de kinderopvangtoeslag voor het pleegkind van negen omdat je een niet-werkende partner hebt. De gevolgen voor zo'n alleenstaande ouder zijn behoorlijk desastreus. Het kind zit gewoon op een mbo-opleiding. Er is een familieband ontstaan. Het enige wat die alleenstaande moeder kan doen, is dat pleegkind het huis uit zetten of stoppen met werken, omdat ze geen kinderopvangtoeslag meer krijgt. (afkomstig uit overleg van 15 december 2016).

Belastingplan 2018

Op basis van eerder onderzoek naar een oplossing ter zake van het door de heer Omtzigt en de heer Bashir gesignaleerde probleem, ben ik voornemens deze situaties op te lossen en bij het pakket Belastingplan 2018 een wettelijke maatregel daartoe te treffen.

Dat zal tot gevolg hebben dat, als het gaat om de toepassing van het partnerbegrip door de Belastingdienst voor pleegkinderen, de regeling gaat gelden voor bloed- of aanverwanten in de eerste graad van de belanghebbende. Onder bloed- of aanverwant in de eerste graad van de belanghebbende zal tevens worden verstaan een pleegkind voor wie de (andere) meerderjarige een pleegvergoeding ontving of ontvangt op grond van de Wet op de jeugdzorg of de Jeugdwet, of kinderbijslag ontving op grond van de Algemene Kinderbijslagwet. Daardoor zal geen partnerschap van de belanghebbende met een (voormalig) pleegkind meer bestaan, tenzij beiden de leeftijd van 27 jaar hebben bereikt en er voor het overige voldaan wordt aan de criteria die gelden voor partnerschap.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft aangegeven dat een dergelijke maatregel met ingang van 1 januari 2018 uitvoerbaar is, mits – net als op dit moment ter zake van de aanverwant al geldt - wordt bepaald dat hier een gezamenlijk verzoek aan vooraf gaat om niet als partners te worden aangemerkt.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Toelichting fiscale vragen

Staatssecretaris E. Wiebes heeft een toelichting gegeven op een aantal vragen naar aanleiding van vragen van leden van de Kamercommissie voor Financiën. Zo wordt ingegaan op "Pleegkinderen als toeslagpartner", "Inkomensverklaringen buitenlandse belastingplichtigen", "Gevolgen PGB-tegoeden voor box 3-inkomen en toeslagen", "Informeren over recht op belastingteruggaaf" en "DigiD in het buitenland".

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 mei 2017

Laatst gewijzigd

29 mei 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.