Praktijkroute
Onder ‘praktijkroute’ wordt verstaan de toegang tot het doelgroepregister nadat na een loonwaardemeting op de werkplek op basis van een gevalideerde loonwaardemeting is vastgesteld dat iemand niet het wettelijk minimum loon kan verdienen. Gemeenten hebben herhaaldelijk aangegeven dat zij het wenselijk vinden dat ook de ‘praktijkroute’ toegang kan geven tot het doelgroepregister van de banenafspraak.
Aantal gemeenten dat beschut werk wil inzetten neemt af
Het aantal gemeenten dat beschut werk wil inzetten is tussen augustus 2015 en april 2016 teruggelopen van 81 procent naar 73 procent van de gemeenten.
In meer dan een kwart van de gemeenten is de voorziening beschut werk dus niet beschikbaar. Gemeenten die het beleid hebben veranderd tussen 2015 en 2016 kiezen voor alternatieven voor beschut werk. Bij het overgrote deel van deze alternatieve plekken gaat het om arbeidsmatige dagbesteding, vrijwilligerswerk of werkervaringsplaatsen, allen zonder dienstbetrekking.
Contouren wettelijke verplichting beschut werk
In de Participatiewet is geregeld dat uitsluitend het college van burgemeester en wethouders van een gemeente een advies beschut werk bij UWV kan aanvragen. Nu blijkt dat het aantal aanvragen vanuit de gemeenten erg laag is, wil ik de mogelijkheid creëren dat, naast het college, een inwoner van de gemeente zelf een advies beschut werk bij UWV kan aanvragen, zoals ook het geval was in de Wsw. Hiermee wordt de positie van de cliënt versterkt. Als UWV vervolgens een positief advies geeft, biedt het college de betreffende persoon de voorziening beschut werk aan waarbij deze persoon in een dienstbetrekking gaat werken. Deze werkwijze bespreek ik nader met UWV en andere betrokken partijen.
Kandidatenverkenner banenafspraak
Ten behoeve van de uitvoering van de motie heeft het UWV een ‘kandidatenverkenner’ ontwikkeld. De desbetreffende applicatie maakt het voor werkgevers mogelijk om in klantprofielen van UWV – geanonimiseerd – naar geschikte kandidaten te zoeken. Personen behorend tot de doelgroep zijn zo vindbaar voor werkgevers.
Hoe werkt de Kandidatenverkenner banenafspraak?
Op basis van de door de werkgever ingegeven voorkeuren zoekt hij kandidaten die mogelijk passen binnen zijn organisatie. Als resultaat ziet hij anonieme profielen met kenmerken van (potentiële) kandidaten, zoals reisafstand, beschikbaarheid en affiniteiten. De werkgever kan de gevonden profielen digitaal bewaren bij ’Mijn bewaarde kandidaten’. Bij interesse kan via de optie ‘Informatie aanvragen’ relevante informatie worden opgevraagd bij het werkgeversservicepunt, welke de aanvraag in behandeling neemt en binnen twee werkdagen contact met de desbetreffende werkgever zoekt.
Onderzoeksrapport
Hoe verhoudt de feitelijke ontwikkeling van de aantallen en de uitgaven door gemeenten voor de bestaande Wsw-populatie zich tot de aannames daarmee in het financieel kader van de Participatiewet rekening is gehouden? Download: "Thermometer WsW" (pdf, 72 pagina's)
Downloads:
- "Kamerbrief-diverse-onderwerpen-participatiewet" (pdf, 6 pagina's)
- "Kamerbrief-participatiewet-en-wet-banenafspraak-en-quotum-arbeidsbeperkten" (pdf, 8 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99