Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 nov 2013 Nieuws

Marktanalyse Calcasa derde kwartaal

Calcasa analyseerde de woningmarktontwikkelingen in het derde kwartaal van 2013 en signaleerde meerdere indicatoren die wijzen in de richting van een voorzichtig herstel van de woningmarkt: het aanbod daalt en het aantal verkooptransacties neemt toe. Als download (zie link) is een uitgebreider rapport beschikbaar. De gemiddelde woningwaarde in Nederland is voor het eerst sinds 2011 weer toegenomen. Dit kwartaal is deze met 1,1% gestegen naar een gemiddelde van 227 duizend euro. De jaar-op-jaarontwikkeling is nog steeds negatief met een prijsdaling van 2,2%. Deze daling is de afgelopen drie kwartalen wel afgevlakt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Belangrijkste ontwikkelingen in afgelopen kwartaal

  • Voorzichtig herstel: Meerdere woningmarkt indicatoren zijn positief. Herstel is nog niet zeker. Op jaarbasis is nog steeds sprake van een daling van 2,2%.
  • Verbetering in de woningprijsontwikkeling: De gemiddelde woningprijs daalt nog steeds op jaarbasis, echter de snelheid van de daling neemt af. Ten opzichte van het vorige kwartaal stegen de prijzen met 1,1% naar een gemiddelde woningwaarde van €227.000. In een kwart van de Nederlandse buurten stegen de prijzen op jaarbasis.
  • Marktliquiditeit verbetert licht: De verhouding tussen het aanbod en de verkopen is licht verbeterd naar een factor 2,0. Hiermee duurt het circa 24 maanden voordat de bestaande voorraad koopwoningen wordt verkocht.
  • Aantal woningverkopen stijgt: Het aantal woningverkopen is ten opzichte van het vorig kwartaal gestegen met 5,3%. Op jaarbasis daalt het aantal verkochte woningen nog met 4,0%.

 

Klik hier voor kwartaalbericht, of zie download onderaan (pdf, 24 pagina's)

 

Bron: Calcasa

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

€130 miljard aan woningwaarde verdampt sinds crisis

Calcasa analyseerde het waardeverloop voor in de periode 1995-2013 gekochte woningen. Sinds 2008 is een gemiddelde koopwoning in Nederland 34 duizend euro minder waard geworden. Gecorrigeerd voor inflatie zijn koopwoningen gemiddeld 63 duizend euro in waarde gedaald. Omgerekend naar alle koopwoningen in Nederland is sinds de start van de crisis 130 miljard euro aan waarde in woningen verdampt. Zie link voor uitgebreide rapportage.

Koper betaalt gemiddeld 12% minder dan initiële vraagprijs

Calcasa analyseerde het verschil tussen de initiële vraagprijs en de gerealiseerde koopsom. De koopsom ligt in 2012 gemiddeld 11,9% lager dan de initiële vraagprijs, wat fors lager is dan voor de crisis toen de afslag gemiddeld 5% was. Een koper betaalt hiermee in 2012 gemiddeld ruim 30 duizend euro minder voor een woning dan de vraagprijs. Dit verschil loopt nog verder op voor huizen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld 52 duizend euro minder dan de vraagprijs. De woningprijzen staan nog steeds onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 nov 2013

Laatst gewijzigd

28 nov 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.