Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 nov 2013 Nieuws

KEW valt bij rentewijziging mogelijk buiten de bandbreedte

Helpdeskvraag
In 2011 heb ik een KEW (spaarhypotheek) gesloten met een doelkapitaal van €180.000 en een looptijd van 20 jaar. Daarnaast nog €70.000 aflossingsvrije hypotheek. Bij aanvang is er een hoog/laag storting gedaan met een bandbreedte van 1:10. Over 8 jaar zal de rente herzien worden. Het idee was oorspronkelijk bij een gestegen hypotheekrente de KEW te verhogen door middel van omzetting van het aflossingsvrije deel, zodat binnen de bandbreedte gebleven wordt. Nu is het verhogen van een KEW niet meer mogelijk, maar verlaging van het doelkapitaal bij een gestegen rente is ook geen optie vanwege de bandbreedte. Mogelijke oplossing?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dit is inderdaad een latent (rente)risico dat relatie loopt bij renteverlenging. Daarom hebben diverse geldverstrekkers het beleid dat de bandbreedte 1:7 is, om toekomstige renteschommelingen op te vangen. Dat is 'achteraf' praten, maar er is een mogelijke oplossing, mits 'tijdig' voorgesorteerd.

Door de rentevaste periode te fixeren op de einddatum van de KEW, wordt een toekomstige renteschommeling voorkomen. Feitelijk wordt de huidige hypotheekrente gemiddeld met de nieuwe (verlengde duur) hypotheekrente.

Een hulpmiddel voor het bepalen van de gemiddelde rente, kan via het rekenmodel "rentemiddeling" berekend worden (zie downloads onderaan).

Om een indicatie te krijgen van de nieuwe spaarpremie (waarbij geen rekening is gehouden met de risicoverzekering) kan via de onderstaande rekentool "bandbreedte" (zie downloads onderaan).

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 nov 2013

Laatst gewijzigd

13 nov 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.