Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 aug 2013 Nieuws

Verwerking burgerservicenummer in het BTW-nummer van ZZP'ers

Minister Plasterk ( BZK) bericht de Kamer inzake het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het BTW-nummer van zelfstandigen zonder personeel (ZZP) in het kader van het tegengaan van identiteitsfraude.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Alle ondernemers voor de omzetbelasting krijgen een BTW-identificatienummer.

Het BSN en het BTW-identificatienummer bevatten geen persoonskenmerken. Hieruit kunnen geen persoonlijke gegevens worden afgeleid. In dat licht bezien is het geen bezwaar om het BSN als basis te nemen voor het BTW-nummer voor (kleine) ondernemers. Dit biedt uit oogpunt van administratieve lastenverlichting ook voordelen. Er zijn geen aparte registratienummers nodig voor BTW en andere fiscale verplichtingen.

De verplichting tot gebruik van dit nummer vloeit voort uit Europese regelgeving. Het BTW-identificatienummer is van groot belang voor de controle van de juiste BTW-heffing en juiste aftrek van voorbelasting. Het nummer heeft in totaal veertien posities en bestaat uit de landcode NL, het fiscaal nummer of burgerservicenummer (BSN) en de toevoeging B01. Ondernemers moeten het nummer vermelden op uitgaande facturen aan andere ondernemers en rechtspersonen.

Ondernemers dienen zorgvuldig om te gaan met het BTW-nummer en dit alleen te vermelden als het nodig of verplicht is. In dat kader is het bijvoorbeeld van belang om te weten dat de wettelijke verplichting tot het vermelden van het BTW-identificatienummer op facturen, alleen geldt voor prestaties die zijn verricht aan andere ondernemers. Als wordt gepresteerd aan particuliere afnemers hoeft, met uitzondering van enkele bijzondere transacties, geen factuur met het BTW-nummer te worden uitgereikt.

Klik hier voor Kamerbrief (pdf, 2 pagina's)

---

Btw-nummer wél verplicht op internetsite onderneming
Ondernemers zijn wél verplicht hun btw-nummer op hun internetsite te vermelden. Eerder schreef de Belastingdienst onterecht dat dit niet verplicht is.
 
Op 2 augustus plaatste de Belastingdienst een nieuwsbericht waarin stond dat ondernemers met een internetsite niet verplicht zijn hun btw-nummer hierop te vermelden. Dit is onjuist. Als u een internetsite hebt, bent u wél verplicht uw btw-nummer hierop te vermelden. In de Kamerbrief wordt deze fout (nogmaals) herhaald.

 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 aug 2013

Laatst gewijzigd

22 aug 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.