Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 mrt 2013 Nieuws

KNB gaat levenstestamenten digitaal registreren

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bericht dat zij vanaf 3 april levenstestamenten digitaal gaat registreren. Voor notarissen wordt het gemakkelijker om levenstestamenten van cliënten centraal vast te leggen. De kosten voor cliënten gaan hierdoor omlaag. Daarnaast zijn levenstestamenten gemakkelijker terug te vinden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het levenstestament worden belangrijke zaken geregeld voor als iemand dat zelf niet meer kan, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Het is een combinatie van een volmacht en een overzicht van persoonlijke wensen die moeten gelden in de situatie dat je zelf door ziekte of ongeval niet meer in staat bent om dit te regelen. Denk hierbij aan wensen over persoonlijke verzorging, medische beslissingen of het beheer van de financiën. Wanneer wensen niet goed zijn vastgelegd, worden cliënten behandeld volgende de algemeen aanvaarde medische inzichten. Het is niet zo dat ouders, kinderen of echtgenoten keuzes mogen maken.

Vrijwillig
Sinds 2 mei 2011 houdt de KNB een papieren register voor levenstestamenten bij. Daarin kunnen notarissen gegevens inschrijven. Het betreft een vrijwillige registratie die niet bij wet is geregeld. Aan cliënten die bij de notaris een levenstestament laten opstellen, wordt gevraagd of zij dat willen registreren. Niet iedereen doet dit. Door de komst van het digitale Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) kunnen de kosten voor het registeren omlaag. Vanaf 3 april hoeft nog maar 18 euro in plaats van 25 euro worden betaald. De KNB hoopt dat consumenten hierdoor sneller voor registratie kiezen zodat het levenstestament altijd is terug te vinden.

Ouderen
Jaarlijks worden ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. Een levenstestament kan een deel hiervan voorkomen.
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is gestart met het actieplan 'Ouderen in veilige handen'. De KNB heeft zich hierbij aangesloten.

 

Bron: KNB
 

Lees ook…

Notaris moet uitbuiting signaleren

Een proef met 1.500 notarissen om uitbuiting van ouderen te voorkomen wordt binnenkort gestart. Volgens de beroepsorganisatie van notarissen komt het geregeld voor dat ouderen door familieleden of bekenden onder druk worden gezet om hun testament te veranderen.

de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft onderzoek gedaan naar de 'kosten koper'

De kosten die kopers en verkopers maken bij de koop en levering van een woning bestaan nog steeds voor een groot deel uit belastingen, dit volgens een onderzoek van KNB. Met dit onderzoek (zie link) wordt vooral duidelijk dat onder het begrip ‘kosten koper’ dat in de volksmond gebruikt wordt, meer verstaan moet worden dan alleen notariskosten schrijft de KNB.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 mrt 2013

Laatst gewijzigd

25 mrt 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.