Verzekeraars hebben de aanbevelingen van minister De Jager van Financiën met betrekking tot beleggingsverzekeringen overgenomen. Zij passen dit zogeheten 'best of class'-beleid voor al hun klanten toe. Daarmee is het perspectief voor klanten met een beleggingsverzekering in de praktijk verbeterd. Dat stelt het Verbond in een reactie op een brief van minister De Jager aan de Tweede Kamer, met daarbij een evaluatie van het zogeheten ,,flankerend beleid beleggingverzekeringen’’ door accountantsbureau Deloitte.
Uit het rapport blijkt dat inmiddels alle zes betrokken verzekeraars de compensatie waar consumenten aanspraak op kunnen maken meteen aan de poliswaarde toevoegen, overstapbelemmeringen geschrapt zijn en betere alternatieven worden aangeboden. Daarmee is volgens het Verbond van Verzekeraars voldaan aan de uitgangspunten van het flankerend beleid zoals die door de minister eerder zijn geformuleerd.
Het Verbond ziet dat het flankerend beleid voor veel polishouders effectief is. Uit een onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) blijkt dat er in de markt een brede beweging gaande is naar lagere kosten, waarmee de ‘woekerpolissen’ – circa 35 procent van het totaal aan verkochten beleggingsverzekeringen - uit beeld verdwijnen. Van het aantal actieve beleggingsverzekeringen is naar schatting eind dit jaar 45 procent door de klant of verzekeraar omgezet naar een ander product en circa 15 procent door de klant afgekocht. Er kunnen ook goede redenen zijn om de polis door te laten lopen, bijvoorbeeld omdat er garanties of fiscale gunstige voorwaarden aan verbonden zijn.
Verzekeraars zullen het flankerend beleid volgens afspraak in 2012 verder implementeren, waarbij nog het nodige werk verzet moet worden. In overleg met de minster zal het Verbond de voortgang monitoren. Volgens het rapport van Deloitte zal naar verwachting een betrekkelijk klein deel van de polishouders bij twee verzekeraars niet ultimo 2012 geinformeerd zijn.
Voor de verzekeringssector staat voorop dat het flankerend beleid duidelijkheid en een beter perspectief biedt, zodat de klant en de sector zelf weer de blik op de toekomst kunnen richten. De sector heeft daarnaast maatregelen genomen om de positie van de klant te versterken en nieuwe risico’s op reputatieschade zoveel mogelijk uit te sluiten. Transparantie over kosten, heldere voorwaarden en zogeheten product-approval-processen zijn daarbij belangrijke waarborgen. Het sluitstuk wordt gevormd door het wettelijk provisieverbod voor complexe financiële producten dat op verzoek van het Verbond per 1 januari wordt doorgevoerd. Hierdoor ontstaat een zuiverder rolverdeling tussen aanbieder, adviseur en consument.
Bron: Verbond van Verzekeraars, 06-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99