MijnFintool

Nieuws

Tijdperk lage hypotheekrente voorbij

Huizenbezitters en potentiële kopers moeten rekening houden met hogere hypotheekrentes. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

 

Ondanks de dalende kapitaalmarktrente zijn de kosten die banken moeten maken om geld uit te kunnen lenen voor hypotheken juist gestegen. Bovendien gaan die de komende tijd niet scherp omlaag. En dus berekenen de banken hun gestegen kosten door aan de consument.

 

Volgens de Consumentenbond blijken banken ‘onverbeterlijk en hebben (ze) de hypotheekrente herontdekt als melkkoe’. Volgens de bond zijn de marges op de hypotheekrente sinds eind 2011 stevig opgelopen tot 3,1 procent. De bond baseert zich op het opgelopen verschil tussen de rente op 10-jarige staatsleningen en de rente op 10-jarige rentevaste NHG-hypotheken.

 

ING legt in De Telegraaf uit waarom de hypotheekrente een stuk hoger is dan de lage rente die Nederland op de kapitaalmarkt betaalt. Het geld dat de bank uitleent voor een hypotheek komt uit twee bronnen: geld dat consumenten sparen bij de bank en geld dat de bank moet lenen op de kapitaalmarkt ter financiering van hypotheken.

 

ING-directeur Marketing Hypotheken Dennis Noordervliet bevestigt dat het verschil waar de Consumentenbond naar verwijst is opgelopen, maar verwerpt de conclusie dat daardoor ook de winsten van de bank zijn toegenomen. Die is volgens hem op een van de meeste gangbare hypotheken, die van tien jaar rentevast met NHG, de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven.

 

Noordervliet verklaart het opgelopen verschil grotendeels door de hogere opslag die banken moeten betalen om zelf geld te lenen. Geldverstrekkers vinden banken nu een stuk risicovoller dan vroeger en vragen daarom een hogere prijs voor hun geld. Dit verklaart volgens hem ‘minstens de helft’ van het opgelopen verschil. Daarbovenop komen: extra kosten voor aangescherpte wettelijke eisen over verslaglegging, zorgplicht en advies en het risico dat de hypotheek niet helemaal wordt terugbetaald of juist vervroegd wordt afgelost.

 

Bron: DFT, 22-05-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 mei 2012

Laatst gewijzigd

28 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1