Ook is van een groot aantal klanten van het fonds niet vast komen te staan waar het ingelegde geld vandaan komt, zo bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst. “Het kan best dat mensen bijvoorbeeld een erfenis hebben gehad, maar dat hebben wij niet kunnen zien”, aldus de woordvoerder.
Uit een vooronderzoek van de fiscus blijkt dat de investeringen in een groot aantal van de ruim 400 gevallen niet te verklaren zijn. De Belastingdienst vermoedt dat het om zwart geld gaat. Daarnaast wil de fiscus dringend uitleg over de zéér riante hypotheekaftrek die 500 Liocorno-klanten zichzelf hebben toebedeeld.
Hypotheekadviesbureau Liocorno heeft op grote schaal bemiddeld in hypotheken. Veel mensen sloten hun hypotheek over en stopten het extra geld in Easy Life. Hier is niets mis mee. “Maar vervolgens werd over het geld ook hypotheekrenteaftrek gevraagd”, aldus de woordvoerder. “En dat mag niet. Dat zit gewoon fout.”
De Belastingdienst verwacht dat de zaak de schatkist maximaal 20 miljoen euro gaat opleveren. De eerste klanten kunnen de komende dagen een blauwe envelop in de bus verwachten met een verzoek de herkomst van het geld aan te tonen.
Easy Life werd twee jaar geleden failliet verkaard. Justitie verdenkt vier directeuren ervan dat ze van de in totaal 42 miljoen euro inleg van ongeveer vijfhonderd beleggers maar 7,5 miljoen hebben geïnvesteerd. Het overige geld was voor grote privé-uitgaven of werd weggegeven aan familieleden. De rechtszaak werd in maart voor onbepaalde tijd opgeschort.
Bronnen: AD / De Telegraaf, 13-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99