Dit blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs de grootste fracties in het parlement. De financiële woordvoerders van PvdA, SP, GroenLinks en VVD zijn allen van mening dat de zelfregulering in de financiële sector niet meer werkt.
Als de code-Maas en de Code Banken niet tot een cultuurverandering bij banken en verzekeraars leiden, zijn ook voor het CDA “extra bevoegdheden voor de AFM snel aan de orde”.
De uitspraak van AFM-bestuurder Kockelkoren dat banken en verzekeraars nog steeds ‘knollen voor citroenen’ verkopen, heeft de discussie over het zelfreinigend vermogen van de financiële sector sterk aangewakkerd. Banken en verzekeraars wijzen nog eens op de recent afgesproken code voor het zogenoemde nieuwe bankieren. Maar voor de Tweede Kamer lijkt het geduld met zelfregulering voorbij te zijn.
De Nederlandse Vereniging van Banken wijst elke betrokkenheid van de AFM met productontwikkeling af. “De toezichthouder moet niet op de stoel van de ontwikkelaar gaan zitten”, aldus de NVB. “In het beeld dat de AFM schetst over de knollen en citroenen herkennen wij ons niet.” Ook de toonzetting van Kockelkoren stoort de NVB. De bankenvereniging benadrukt dat de AFM juist heeft meegewerkt aan de Code Banken en gaat dan ook nadere informatie van de AFM vragen over de financiële ondernemingen en producten die de toezichthouder op het oog heeft.
Zowel de NVB als het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat er hard wordt gewerkt aan vernieuwingsprogramma's. Zo werken de verzekeraars aan een keurmerk en aan de verbetering van de transparantie over producteigenschappen en kosten onder de naam VerzekeraarsVernieuwen. De NVB stelt dat de banken in het komende jaarverslag uit de doeken zullen doen hoe zij invulling gaan geven aan de Code Banken.
Tweede Kamerleden blijken weinig vertrouwen te hebben in deze voornemens. Frans Weekers (VVD), Kees Vendrik (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA) vinden een preventieve toetsing door de AFM terecht. Ewout Irrgang (SP) vindt het streven van de AFM zelfs nog te aarzelend. Irrgang vraagt zich wel af waarom de AFM dit niet eerder heeft gezegd. “Het lijkt een vlucht naar voren.”
Bron: FD, 11-11-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99