Met het voorstel wil de Commissie ministers van Financiën de ruimte geven om eerder bij een bank in te grijpen dan nu vaak is gebeurd. Om lidstaten meer macht te geven wil de Commissie wetgeving rondom vennootschapsrecht en faillissementsrecht aanpassen. Dit voorstel van de Commissie is een poging deze nieuwe mogelijkheden op de EU-agenda te zetten. Pas in een later stadium zal Brussel met concrete plannen voor nieuwe richtlijnen komen.
In de Verenigde Staten heeft de overheid al de mogelijkheid in te grijpen bij een bank. Zo kan een toezichthouder in een weekend een bank overnemen, die deels liquideren en op maandagochtend een afgeslankte, gezondere bank weer teruggeven aan de aandeelhouders.
Minister Bos van Financiën heeft eerder al aangekondigd dat hij vergelijkbare mogelijkheden onderzoekt. Hij opperde dat aandeelhouders van banken in het uiterste geval onteigend moeten kunnen worden. Nu heeft de nationalisatie van Fortis tot rechtszaken van aandeelhouders geleid. Voor de zomer liet Bos de Kamer weten dat hij een versterking wil van de crisisinstrumenten. Daarbij verwees hij expliciet naar de mogelijkheden die er in de VS zijn.
Ook zou hij een bank willen dwingen tot het aangaan van een converteerbare lening. Als de buffers van de bank onder een bepaald niveau zakken, kan de toezichthouder de bank dan dwingen die lening om te zetten in aandelen, waardoor het eigen vermogen weer toeneemt. Bos benadrukt in dit visiedocument dat hierover internationale afspraken nodig zijn.
Duitsland nam begin dit jaar een onteigeningswet aan om Hypo Real Estate te kunnen redden. Het Verenigd Koninkrijk nam begin vorig jaar een noodwet aan om Northern Rock te kunnen nationaliseren. In beide gevallen ging het om een binnenlandse aangelegenheid. De Commissie beschouwt de gang van zaken rond Northern Rock als een belangrijke les en zal die ervaringen verwerken in haar plan.
Bron: FD, 17-08-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99