Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting van de Arbeid (STAR) waarin zowel werkgevers als werknemers zitten. De STAR wijst erop dat deeltijd-WW “veel sociaal ongewenste effecten voorkomt”. Omdat het veel ontslagen scheelt, leidt de regeling tot een besparing op de volledige werkloosheidsuitkering, aldus de STAR. Ook komt er meer inkomstenbelasting binnen dan wanneer vier op de tien deeltijd-WW’ers zouden zijn ontslagen.
Inverdieneffect
Als de helft of twee derde van de deeltijd-WW’ers ontslag had gekregen, zou dit ‘inverdieneffect’ over een periode van 15 maanden 12 respectievelijk 130 miljoen euro bedragen, zo heeft de STAR berekend. Dan is nog niet meegenomen dat er dankzij de deeltijd-WW ook minder kosten hoeven te worden gemaakt voor het weer aan het werk helpen van mensen.
Aangescherpte regeling
Minister Donner van Sociale Zaken wil de regeling in aangescherpte vorm voortzetten. Hij onderhandelt met de sociale partners hoe de regeling precies vorm moet krijgen. Donner overweegt het budget voor deeltijd-WW aan te vullen tot ongeveer 550 miljoen euro. Hij bekijkt bijvoorbeeld of werkgevers de WW-steun voortaan alleen nog voor een beperkt percentage van hun personeel mogen aanvragen of dat de duur van de steun korter moet. Volgens de minister zijn nu veel werkgevers geneigd voor iedereen in het bedrijf de WW-steun aan te vragen, “terwijl de regeling duidelijk is bedoeld om vakkrachten te behouden en het herstelvermogen te versterken” van die bedrijven die binnen afzienbare tijd weer een groeiende vraag verwachten door een opkrabbelende economie.
Bron: De Telegraaf, 26-06-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99